Миланко го напуштил овој свет прибирајќи дрва за своето семејство, остави седум деца, а потегот на соседите е за секоја чест

  • By klaster1
  • септември 18, 2021
  • 0
  • 1075 Прегледи

Миланко Мунитлак, кој по чина во не среќа во шумата пред два дена додека подготвуваше дрва за зимата, ги остави зад себе сопругата и седумте деца.

Ова осумчлено семејство живее во трошна стара куќа изградена во далечната 1938 година, без бања, а неодамнешната траге дија дополнително се импонираше во нивниот веќе доволно тежок живот.

– Тука сум веќе 25 години. Немав бања. Така работев, се маче вме да ги образуваме децата, успеавме. Одеднаш ми се случи ова, што да правам.

– Морам да се бо рам за децата, тие ми се се на светот. Досега се крпев крај со крај, претпоставувам дека ќе имам сила за да ги изведам сите на вистинскиот пат.

-Имам 3 ќерки и 4 синови, за нив опстојувам и ќе продолжам до последниот здив – низ солзи вели мајката Будимирка за ,, Инфолига,,

Хуманите луѓе од овој крај, со помош на локалната самоуправа, одлучија да започнат со изградба на нова куќа за семејството Мунитлак. Имаат само убави зборови за семејството, по којниот Миланко и неговите деца.

– Што и да е потребно, ние сме тука да помогнеме. Децата останаа без родители и ние треба да помогнеме – низ солзи вели чичко Боривоје.

– Планирано е кога ќе ја завршиме куќата на малиот Драгослав во која што сме при крај да започнеме со изградба на куќата на семејството Мунитлак.

– Ќе направиме се што зацртавме, се надеваме дека пред зимата, децата и неговата сопруга ќе добијат нов покрив над главата.

– Локалната самоуправа, како и секогаш, ќе се вклучи колку што може и штом ќе ни овозможат можностите, ќе одиме во посета на тоа семејство за да видиме што е најпотребно – вели Момчило Митровиќ, претседател на општина Ивањица.

Никој не може да ја ублажи та гата за загубата на сопругот и татко Миланко, но сепак фактот дека тие не беа оставени сами, ќе им даде сила во овој тежок момент.