Менче Точи за црква “Св.Ѓорѓи”која се наоѓа во кругот на резиденцијата на Г.Г. Стефан: Нека им прости господ за ова што го прават

  • By admin
  • мај 3, 2021
  • 0
  • 811 Прегледи

Како што е познато, православните верници денес ќе го одбележат вториот ден на Велигден, односно Велигденски понеделник. Според византискиот обред, тоа е првиот ден од Страсната недела и е еден од трогателните празници.

Денес е исто така голем православен празник, кога се практикуваат разни обичаи, кои на тој ден се исти како и за Велигден.

Празниците и свеченоста продолжуваат на Велигденски понеделник, но како што се планира претходниот ден за најблиското семејство, на овој ден се домаќини кумовите, роднини и пријатели.

Исто така, според народното верување, денес треба да се дистрибуира храна и јајца на сиромашните за да можат да ја почувствуваат радоста на празникот и домаќинот да има среќна и бериќетна година.

За Велигден голем број верници ги посетуваат храмовите кои треба да се постојано отворени, но очигледно не сите.

Познатата македонска водителка, Менче Точи се огласи на својот профил на фејсбук и напиша со што се соочила:

Главната манастирска црква “Св.Ѓорѓи”која се наоѓа зад оваа порта, во кругот на резиденцијата на Г.Г. Стефан – работи само до 12 часот за празник и во недела( и во недела е реткост)

Си ја заклучуваат како да е колонијална продавница во сопственост на отецот, а не на граѓаните. Портите се чуваат со обезбедување и камери иако црквата е на 200 метри од портата и подалеку од рајот на Стефан.

Нека им прости господ за ова што го прават, за граѓаните не знам.