Менаџерката на Тоше Проески: Изгубив се што имав во музиката и морав да најдам утеха

  • By klaster1
  • јули 13, 2021
  • 0
  • 3824 Прегледи

Светската и македонска легенда Тоше Проески остави траен белег на музичката сцена, остави безброј хитови, кој вртат и ќе вртат уште многу години.

Многу генерации израснаа со неговите хитови, салите и плоштадите беа полни на неговите настапи, беше миленик на цел Балкан, но и пошироко.

Тој исто така ќе биде запамтен и како голем хуманист, човек каде што ќе требаше ќе одеше и ќе помогнеше, таков човек тешко дека ќе се роди повторно.

Животот на Тоше Проески зг асна прерано, 16 октомври 2007 година на кај Нова Градиска, Хрватска, тој го загуби својот живот во соо браќајна не среќа.

Со него во тие моменти беше и неговата менаџерка Лилјана Петровиќ, која преживеа, од тој момент нагло се смени и нејзиниот живот.

Петровиќ веќе 12 години живее во селото Тамјанице на планина и се занимава со одгледување лаванда и лековити билки на површина од 200 хектари.

Како што рвели, таа се повлече од шоу-бизнисот откако изгуби се што и ’беше и значеше во музика и реши да се посвети на нешто што ќе и донесе мир и спокој.

Освен лаванда, Лилjана одгледува и демасенски рози, маточина и бројни други растенија, а во последно време се повеќе луѓе доаѓаат на нејзините полиња, како од Србија, така и од Европа.

– Навистина имаме многу гости, понекогаш е малку тешко, некогаш не е. Луѓето сакаат да фотографираат, да гледаат, тие се заинтересирани.

Сега имаме гости од Франција кои вообичаено купуваат масла од нас и тогаш самите гледаат колку добро го правиме тоа – рече Лилјана.

Интересно е што лавандата расте на ова место, имајќи ја предвид медитеранската клима, Петровиќ објасни зошто е тоа така.

– На овие 15 км овде, бидејќи има планини наоколу, имате роза ветер, што значи дека кога ќе влезе ветер, тој кружи околу планините и постојано имате ветре како да сте на море.

-Има ветер и тоа е она што е добро за нашите растенија, всушност е исто како да сте на море – вели Лилјана Петровиќ.