Мајстор Јагода, вулканизер е веќе 4 децении, не го пушта чеканот од рака и е една од најдобрите во овој занает

  • By klaster1
  • мај 10, 2021
  • 0
  • 296 Прегледи

Вукланизерот Јагода Веjковиќ (62) не го пушта чеканот, кревачот и клештите од 1986 година, кога автомобилот на нејзиниот сопруг Ненад се расипал.

Па морала да се научи на занаетот и да ја преземе одговорноста за работилницата врз себе за да го прехрани нејзиното семејство.

Нејзиниот сопруг Ненад отворил работилница за поправка на гуми уште во 1978 година и тој се школувал за вулканизерство.

– Кога му пукнаа пршлени, јас почнав да работам. Тој беше во гипс од врат до прсти три месеци. Тој седна на страна и ми рече што и како да направам. Со помош на него, јас го испеков мојот занает – се сеќава таа на своите први чекори во овој занает.

Со помош на нејзиниот сопруг научила сè што може да се знае за автомобилите, како да се закрпи, да се балансира и да се „испегла“ гумата.

– Завртките се најважни, бидејќи ако не ги свртите до крај, целото семејство може да биде загро зено. На почетокот беше многу тешко, но денес работата стана рутина, па сè е полесно – вели овој вулканизер.

Мајсторот Јагода додава дека и е мило што целото семејство работи подеднакво, и што нема место за кавги во работилницата.

– Работното место ќе го наследи нашиот син, кој е одговорен за работилницата. Дури и сега, кога јас и сопругот не можеме да сториме нешто, тој е секогаш тука да ни помогне.

-Важно е дека сите го правиме истото. Исто така, снаата ми е добра и вредна и би сакала и таа да ја продолжи оваа работа – рече таа.

Сопругот на Јагода, Ненад, ќе се пензионира следната година и, како што вели, таа ќе работи се додека може. Двајцата подоцна ќе му помогнат на својот син се додека имаат сили да работат.

Мајстор Јагода за ,,24седум,, вели дека има голем број редовни клиенти, како и дека „наидува“ на одредена доза предрасуди кај новите. Сепак, тие траат кратко.

– Клиентите доаѓаат и бараат да им се крпат гумите. Тие прашуваат кој е мајсторот овде, јас велам јас и тие заминуваат.

-Но, кога немаат кој да го стори тоа за нив, тогаш тие се враќаат во мојата работилница. Тогаш тие стануваат мои редовни клиенти – објаснува Јагода.

Таа посочува дека има редовни клиенти за кои ги отвора вратите на работилницата дење и ноќе, бидејќи, како што вели, ако некој останел на патот сам, мора да им помогнете.

Најубавото нешто за вулканизеротт е кога три генерации од нејзиното семејство ќе дојдат во работилницата.

– Прво дојде дедото, па неговиот син, а сега и неговите внуци. Неодамна му реков дека би сакал да бидам доволно стара да го пречекам неговиот син во мојата работилница, дури и ако му ја сменам гумата на неговиот велосипед – се пошегува Јагода.

И ништо не ми е подобро, вели Јагода, отколку кога постарите клиенти доаѓаат кај мене и ме прашуваат: „Дали се сеќаваш на мене?“

– Ние сме родени тука и станавме едно големо семејство – додава таа.

Јагода вели дека нема потреба да се отвора работилницата кога е лошо расположена и кога не работи.

– Сите имаме лоши и добри денови. Кога ја отворам работилницата, секогаш сакам да сум расположен, да разговарам со клиенти, да пијам кафе … Овде е секогаш весело, понекогаш после работа и не треба да излегувам од мојот двор – искрена е таа.

Гордата баба има четири внуци – Софија, Атина, Елена и Урош.

– Урош оди во училиште за таленти и глумеше во серијата „Валкани гуми“. И мојата внука оди во истото училиште и танцува – вели Јагода