Мајка му го оставила во дом кога бил стар само 4 дена, денес тој е еден од најдобрите фризери

  • By klaster1
  • јуни 28, 2021
  • 0
  • 2112 Прегледи

На четвртиот ден од неговиот живот, неговата биолошка мајка го оставила Мирза во едно од домовите за сирачиња во Сараево.

Во својот 22-годишен живот, Мирза Силајџиќ успеа да го помине патот од дом за деца без родителска грижа до кариера како фризер со сопствен салон во Мостар, каде важи за еден од најдобрите во својата професија, пишува ,,Анадолија,,

Откако го ис пече занаетот, со помош на неговиот пријател Мирослав Маријановиќ, започна да работи во престижниот салон „Ред карпет“, а по некое време се осмели да земе заем и да купи стан во населбата Мостар во Залик.

Дел од детството го поминал во домови во Сараево, потоа шест години во згрижувачко семејство, а подоцна две години во еден од домовите во Мостар. На четвртиот ден од неговиот живот, неговата биолошка мајка го оставила Мирза во едно од домовите за сирачиња во Сараево.

– Јас не бев од Мостар по раѓање но израснав овде и среќата ја најдов во овој град. Стигнав во домот, а по завршувањето на средното училиште имав среќа и го запознав Мирослав.

-Тој ја препозна мојата желба за успех и ми помогна во професионалниот и приватниот живот. Благодарен сум и на него, како и на сите други луѓе кои ми помогнаа на кој било начин да бидам тоа што сум денес – вели Мирза.

Растејќи, тој имал желба да ги запознае своите биолошки родители. Таткото се согласил, па се сретнале и разговарале еднаш, но за жал веднаш открил дека не сака понатамошен контакт. Биолошката мајка не сакала да се види со Мирза.

Дел од детството го поминал во згрижувачко семејство во една сараевска населба, па затоа сè уште ја смета жената што го посвои за втора мајка и покрај тоа што тој веќе подолго време не живее под нејзиниот покрив.

– Поминав шест години во тоа семејство, но без оглед на топлината и пречекот, во еден момент сфатив дека е време да заминам. Ова не значеше промена на односот кон нив, што е секогаш добро и кое ќе остане така – вели Мирза.

Според него, живеењето во домови за деца без родители е важно пред се поради заштитата што им ја нуди на децата без родителска грижа, но тоа, како што вели, сè уште не е патот што води кон независност.

– Работната навика ја стекнав во згрижувачко семејство. На патот имаше многу работа и учење. Научив дека здравјето влегува во мојата уста и оттогаш знам да разликувам здрава од нездрава храна.

Имавме кокошки, одгледувавме разни видови зеленчук – се присетува Силајџиќ, кој во тој период научи и да готви, што денес му е корисно.