Мајката Марија ја доби најубавата можна вест – со трите дечита по 8 години повторно ќе живее заедно

  • By admin
  • мај 18, 2021
  • 0
  • 407 Прегледи

РТС1 пред една година емитуваше приказна за тешкиот живот на Марија Пејковиќ од Радоњица кај Лесковац, самохрана мајка на три деца од кои најстаро е дете со пречки во развојот.

Оваа тешка животна судбина благодарение на луѓето со добра волја од целата земја оди на подобро.

Нивната куќа полека добива нов изглед и со тоа се враќа насмевката на нивните лица.

Семејството на зима немаше мирен сон поради сруш ениот покрив. Дуваше и протекуваше на сите страни. Сега со нов покрив, столарија, фасада во куќата на Пејковиќ, се враќа мирот и радоста. Меѓу подароците што ги добија има шпорет и фрижидер.

„Сега е многу полесно затоа што многу луѓе реагираа од страна. И луѓето што ги познавам и луѓето кои не ги познавам. И благодарам на сите од се срце за тоа што ми помогнаа”, вели Марија Пејковиќ од Радоњица.

Нејзините три прекрасни дечиња, Милјана, Милјан и Анѓела, сега се весели, вредни и скромни и по пауза од осум години се повторно заедно.

„Пресреќна сум што сега сум со моето семејство. Јас бев со баба ми бидејќи немаше услови. Само би сакала да имам своја соба и бања”, нагласува Анѓела Пејковиќ, ќерка на Марија.

„Сега има повеќе простор, потопло е, се надевам дека водата ќе се поврзе наскоро“, посочува Милјан Пејковиќ, синот на Марија.

Голем товар има на плеќите на Марија. Поради бројни операции и болно дете, таа не може да работи.

Социјалната помош и детскиот додаток не се доволни за да ги задоволат сите потреби. Секоја помош е добредојдена.

„За што и да е потребно тука сме, тоа значи јас, мојата сопруга, мојот син. Помогнав сè што можев, значи сè што можев, ќе продолжам да помагам”, вели Драган Ѓокиќ кој е сосед.

Во куќата на Пејковиќ треба уште многу да се работи. Најправо водата конечно да стигне до нив, а потоа и бањата да се опреми. Сепак ова семејство се надеваат дека ќе го решат тоа со помош на луѓе со добра волја.