Марко на секои два часа во ноќта станува за да со цуцла од рака ги храни осумте прасенцата

  • By klaster1
  • мај 25, 2021
  • 0
  • 479 Прегледи

Осум прасиња во семејството Арсениевиќ во селото Клока кај Топола останаа сираци откако по чинала нивната мајка.

Домаќинот Марко не можеше да ги „пушти овие беспомошни животни низ водата“, тој сакаше да ги спаси од сигурна см рт и успеа во тоа, иако не спие со денови поради тоа.

Тој ги храни овие прасиња со млеко на цуцла, обидувајќи се да ја замени нивната мајка.

„Таа опраси дванаесет, трои беа мрт ви, еден по чина набргу потоа, а осуммина останаа. Потоа почи нала и самата мајка- маторица. Јас дури и не знаев што да направам и како да ги спасам.

-Потоа се обидов да ги нахранамсо шише и на мое изненадување тие веднаш го прифатија, бидејќи тие не беа навикнати ниту на мајчино млеко. Сега имаат десет дена и напредуваат многу добро “, вели Марко за РИНА.

Иако не очекуваше да ги спаси, овој домаќин од областа Топола не се предаде. Неговиот потег бил одобрен од семејството и пријателите, а овие мали прасенца од ден на ден се повеќе растат.

„Сите овие денови станувам на секои два часа во текот на ноќта за да ги хранам. Има само една цуцла, а тие се осум, и тоа е вистинска бор ба за храна, но има доволно млеко за секого.

Во консултација со ветеринарот, наскоро ќе започнам да им давам концентрат, кога ќе ја надминат оваа течна храна. Имаат и заби, знаат да гризат додека бараат цуцла.

Ништо не ми е тешко кога ќе видам дека растат убаво и дека се здрави “, рече Марко.

Каква ќе биде судбината на овие необични прасиња кога ќе пораснат, сè уште не се знае точно, но многу е можно, бидејќи тие веќе станаа домашни миленици, кога ќе дојде време да завршат на трпезата на некое семејство