Малите Ивана и Мартин заедно со уште 5 деца живеат во нехумани услови: Многу ни е студено за спиење навечер

  • By klaster1
  • јуни 10, 2021
  • 0
  • 53 Прегледи

И покрај макотрпната работа, комбинација на тра гични околности го спречија Зоран Филимоновиќ да обезбеди подобри услови за живот за децата.

Денес во селото Мухово на Голија тој се грижи за своите пет и двете деца на неговиот пок оен брат. Тие живеат во неколку влажни простории во руинирана куќа и се принудени да бараат помош!

Зоран се оженил дури во четириесеттите години. Девојките од Србија не ни помислуваа да дојдат во неговото село, на околу 30 километри од Нови Пазар.

Затоа ја пронашол својата сопруга Шпреса во околината на Скадар, и не и пречело да се пресели во некое далечно планинско село.

Додека брат ми беше жив, имавме 20-30 грла говеда, се занимававме и со земјоделство. Тој работеше многу, а родителите беа со нас.

Сепак, за кратко време пред неколку години, татко ми и мајка ми по чинаа прво, а потоа го изгубив брат ми. Судбината си поигра со мене и некако не успеав да се справам со сето тоа – ја започнува приказната домаќинот Зоран.

Иако работи како помошен работник во училиштето, чува крави и ја обработува земјата, тие живеат тешко и се борат да ги прехранат децата.

Покрај Зоран и Шпреса, во јагленисани ѕидови живеат и Ивана (7), Милодарка (6), Иван (5), Милица (4), Мартин (3), како и снаата на Зоран, Дивна со своите деца Никола (19) и Николина (17), каде што го минуваат времето во тие влажни простории.

-Условите се навистина тешки. Зимите тука траат долго и поради снегот често сме отсечени од светот. Ивана е наша ученичка а и мораше да го пробива снегот поголемо од неа во зима за да пристинге во училиште – вели мајката на Шпреса.

До нивната распадната куќа се стигнува преку стар дрвен мост. Тие се опкружени со навистина убава природа. И додека се слуша шумот на селскиот поток, дознаваме за уште една неверојатна информација – дека седуммина спијат во една просторија на два скршени кревети и еден душек. Немаат доволно простор и плакари, па затоа мора да ја чуваат облеката на подот.

Во куќата се влегува низ врата со скршено стакло, па мора да ја закрпат со стара јакна. До дневната соба може да се стигне со „бутање,, бидејќи рачката на старата врата е падната, а на масата седите на столови кои се клатат и секој момент можат да се скршат.

Многу ни е ладно кога спиеме – додаваат децата.

Сепак, тие исто така велат дека таму им е многу убаво и дека не би отишле никаде. Деновите ги поминуваат играјќи на ливадата.

Најжива е малата Милица, која на шега вели: „Не одам, трчам“. Нејзината најстара сестра Николина оди во Сообраќајното училиште во Нови Пазар и е одлична ученичка. Оваа паметна девојка нè трогна со својата скромност:

-Би сакал да се запишам на Факултетот за транспорт, да бидам во ено лице или да бидам полицајка. Се разбира, ако нашите финансии дозволуваат.

Тие добиваат скромен додаток за дете и пензија на таткото, додека семејството на Зоран, за жал, не го остварува ниту правото на детски додаток.

Имаме 27 хектари, затоа немаме право на помош. И верувајте ми, има повеќе ридови отколку рамни. Имаме можеби седум или осум хектари обработливо земјиште, а остатокот се пасишта и шуми – објаснува Зоран.

Неодамна, Филимоновиќ, благодарение на г-дин Хидо Муратовиќ, добија помош во форма на намирници, облека и играчки. Колку малку е потребно за среќата на овие деца покажуваат зборовите на седумгодишната Ивана, која по тој повод рече: Ви благодарам чичко, што дојдовте денес и што сè ни донесе.

На ред беше Хуманитарната организација на Србите за Србите да се обидат да дадат што повеќе помош на ова измачено семејство:

Со тешко срце, решивме да се обратиме за помош. Најважно за нас е да ја средиме куќата, да ги ослободиме децата од нивните грижи.

-Во моментов, условите се навистина нехумани. Идејата е да се заврши приземјето каде што ќе преминевме седуммина, а овој кат да остане на Дивна и нејзините деца.

Сакаме да добиеме најмалку две простории каде што децата би можеле да учат во мир и каде сите ќе можеме да спиеме – рече Зоран.

Доколку сакате да помогнете на ова семејство да си ја догради куќата и да имаат мирен сон тоа може да го сторите на девизната сметка :

IBAN: RS35160005400003357267
SWIFT: DBDBRSBG