Малиот Лука живее со својата баба и болна мајка, тој само посакува да не биде гладен

  • By klaster1
  • април 28, 2021
  • 0
  • 6342 Прегледи

Мали Лука од Куршумлијска бања има само 7 години, а веќе многу добро знае што значат тие најтешки и најсу рови зборови што децата никогаш не треба да ги знаат: сиромаштија, бо лест, глад …

Ова прекрасно паметно момче не може да има безгрижно и среќно детство како свое врсници, бидејќи Лука, толку мал, веќе е изморен од прашања како што се сиромаштијата и борбата за парче леб.

Лука нема татко и во трошна куќа, во нехумани услови, живее со неговата болна мајка и неговата баба .

Нивната стара куќа, која има две соби, се наоѓа во Куршумлијска Бања, каде денес живеат не повеќе од 15 луѓе. Баба Нада сè уште нема услови за пензија поради возраста и нема работа – има дијабетес и срцеви проблеми, па здравствената состојба е сериозно нарушена.

Живееле, може да се каже, колку толку пристојно додека нејзиниот сопруг бил жив,. Прво, дедото на Лука починал пред неколку години, а потоа се разболела и неговата мајка, која има психички проблеми, по што останаа без никакви приходи.

– Тие немаат приход, имаат долг за електрична енергија од 11.000 динари. Живеат во потполно нехумани услови од денес за утре.

– Понекогаш се принудени да јадат само суви корки леб. Тие немаа што да јадат кога ги посетивме. Баба Нада плачеше, некои од нејзините соседи велат дека треба да ручаат – раскажува за ,,Телеграф.рс,, Дејан Марковиќ (Милошевиќ), хуманитарец од Куршумлија.

Уште поголем проблем за ова семејство е оддалеченоста од Куршумлија, најблискиот град, каде што се наоѓа првата продавница, училиштето на Лука …

– Лука оди на училиште во Куршумлија, оддалечена 11 километри од нив. За среќа, училиштето обезбеди превоз за децата, но бабата и мајката немаат начин да одат во продавницата. Колку пати оделе пеш … – вели нашиот соговорник.

Марковиќ наведува дека животната приказна на ова семејство е многу тешка и апелира до сите луѓе со добра волја да помогнат.

-Тие немаат скоро ништо од мебел, кујната е целосно уништена, имаат стар шпорет и фрижидер … Најлошото од се е што Нада нема ниту лекови, а на Лука немаат што да му спремат за в училиште.

-Тој е, патем, како што велат, одличен ученик и разбира сè. Неговата најголема желба е да не биде гладен затоа што често е. Тој вели дека јаде што му носи неговата баба.

-Малку е засрамен и исплашен. Тој се плаши за својата мајка, бидејќи видел гледа дека е болна – посочува овој хуманитарец.

Тој додава дека бабата ја покренала постапката за добивање социјална помош, но додека тоа не се решило сеуште, на ова семејство итно му е потребна помош во форма на храна, облека и мебел.