Малиот Бранислав не се плаши да работи на нива: Орам, шпартам, вршам, возам комбајн и го сакам земјоделството

  • By klaster3
  • мај 19, 2022
  • 0
  • 236 Views

Со земјоделството често се поврзуваат негативни конотации, па за повеќето млади луѓе, особено за оние кои не живеат во рурални средини, тоа не е прв избор за бизнис кариера.

Младите луѓе, особено оние од руралните средини, често емигрираат во потрага по подобар живот во други земји, што има негативно влијание врз севкупниот развој на земјата, а не само врз земјоделскиот сектор.

Но, ова не значи дека воопшто нема млади кои се занимаваат со оваа гранка иако тие можат навистина многу да придонесат во развојот на земјоделството.

Бранислав Ѓекиќ од Белегиш не е обичен ученик. Наутро оди на училиште, а попладне работи на нива. Вози комбајн, ора, шпарта, тањира, а за време на жетвата не му е тешко да помине неколку часа во комбајнот.

Како што вели, го сака земјоделието. Заедно со дедо му се занимава со земјоделство, а успехот на теренот го припишува на квалитетните и модерни машини Клаас и соработката со компанијата Алмекс.

– Одам на училиште и кога ќе се вратам дома му помагам на нива. Орам, шпартам, тањирам, а понекогаш и вршам. Не ми е тешко и сакам да работи земјоделство.

Станувам околу 5-6 сабајле и останувам до 20-21 навечер, понекогаш и до 22 часот ако вршиме. Кога трае жетвата јас возам комбајн.

Вистина е дека се седи долго време, но не ми пречи бидејќи го сакам. Има клима, има музика, се што треба за еден комбајн. Додека работи комбајнот, можам да играм игри, да јадам, сè можам, вели Бранислав Ѓекиќ.

– Прашајте некаде низ селото дали има поквалитетен земјоделец од него во тие години. Господ нека му даде се најдобро и нека остане таков како што е, па нека биде и подобар, вели дедо Ѓорѓе Ѓекиќ.

На почетокот тие ги имале тракторите на Змеј. Но, потоа земале трактори Клаас и сега се во преговори да земат уште еден. Марката Клаас ја избраа од повеќе причини, но главната е квалитетот, кој е ненадминат во однос на сите други трактори.

Освен комбајни, семејството Ѓекиќ во Алмекс земало и прскалки и трактори. Тие се презадоволни од оваа соработка, бидејќи како дедото Ѓорѓе фирмата е коректни и секогаш се достапни кога треба да се реши некој проблем.

„Немаше да го земам да не ме убедеа. Со овој сегашен модел постигнуваме 50 проценти повеќе, што е така да се каже, половина од работата. Потрошувачката му е малку помала, а има перформанси, брзина, вели Ѓорѓе Ѓекиќ.

Планот на ова семејство е да земе уште еден ваков трактор за да може навреме да ја постигне и заврши целата работа на терен.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *