Малата Милица живее во влага, а единствена желба и е да има велосипед и нова куќа

  • By klaster3
  • август 6, 2022
  • 0
  • 307 Views

Животот за сите не е бајка и понекогаш знае да си поигра со добрите срца на луѓето. Иако не го заслужуваат животот што го живеат децата се оние кои најмногу стадаат.

Пред девет години, веднаш по раѓањето, мојата Милица мораше да го оперира стомакот. Едвај жива ја спасивме. Направив гужва во болница за да ја спасам! – изјави за својата ќерка Дејан Марковиќ од Бачко Градиште.

Малата Милица денес е вредно и воспитано девојче иако има тешка форма на а стма. Затоа користи пумпи и лекови, но штом заигра малку повеќе почнува да се г уши.

„За неа ми е најтешко. Нашата куќа е полна со влага и не е соодветна за неа. Темелите се лоши, цевките пукнале, цела куќа тоне. Можете исто така да видите дека нашиот таван е целосно налегнат. За жал, ништо не можеме да направиме за да ја санираме оваа куќа – вели Дејан.

Заедно со мајката Анита, овој грижлив татко се грижи за уште три деца, Марија (7), Милош (4) и Маја (4 месеци). За жал, повеќе од 50% е онеспособен. Пие дури десет вида на лекови поради својата здравствена состојба.

„Моите деца се моите бисери, сите ги именувавме на М. За жал, морав да се откажам од физички работи поради состојбата. Ми рекоа и дека треба да лежам шест месеци, но еве како?

Не можам да ги гледам Анита и децата како се ма чат. Да сакаше некој да ме вработи, ќе работев, па ќе земев кредит, па полека ќе се средевме – додава тој.

Иако за Дејан нема вработување, тоа не го спречува приватно да работи што може. Чуваат и прасиња, јагниња и многу кокошки. Има и градина.

„Сето тоа го земаме од социјалното и кога нешто пари ќе присобереме иако полесно е да се купи килограм месо. Можеме да се бо риме за се, но поправката на куќата не можеме да си ја дозволиме, вели таткото Дејан.

Девојките се срамежливи кога ги прашуваат што сакаат, а на прашањето дали повеќе би сакале да имаат играчка или куќа, тие велат дека е куќа.

И навистина итно им треба помош низ куќата. Овој е стар и полн со пукнатини, половина тула, половина од полнење. Никој не заслужува да живее во овие услови, а камоли четири ангели!

Би сакал да останам на ова место. Таму пораснав, има гробови! – заклучува Дејан. Хуманитарната организација „Срби за Србе“ покрена голема акција за собирање на средства за реновирање на куќата.

ФОТО: Србизасрбе.орг

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *