Македонците во две држави можат да одат на море без никакви услови

  • By klaster1
  • јуни 2, 2021
  • 0
  • 11804 Прегледи

Времето за летен одмор е на прагот и сигурно многумина размислуваат каде да летуваат. Граѓаните кои планираат да го поминат одморот надвор од границите на Македонија се заинтересирани за сите услови што мораат да ги исполнат за да го поминат летниот одмор во странска земја.

Кога влегуваат во Хрватска, граѓаните на Македонија можат да достават негативен PCR или брз антиген тест не постар од 48 часа и нема да мора да го повторат тестот по влегувањето во Хрватска ако останат подолго од 10 дена.

Ако луѓето преживеале kovid-19, тие ќе можат да ја преминат хрватската граница со потврда за прележаност што важи 180 дена.

Тие исто така можат да влезат во Хрватска со потврда дека биле вакцинирани, 14 дена по приемот на втората доза на вакцината.

Во случај на неможност за тестирање, се определува мерка за самоизолација во траење од десет дена и во овој случај. По пристигнувањето на граничниот премин, потребно е да се претстави потврда за платено сместување.

Децата на возраст под дванаесет години кои патуваат во придружба на своите родители се ослободени од обврската да презентираат негативен резултат од тестот и самоизолација.

Граѓаните на Македонија можат да влезат во Црна Гора безусловно, односно на граничниот премин не се должни да презентираат никаков доказ во врска со вирусот, нетреба ниту сертификат за вакцинација, освен доколку пристигнуваат во Црна Гора од странска земја која е со висок ризик.

Според новите правила, кои стапија на сила вчера, луѓето кои биле вакцинирани најмалку 14 дена пред да влезат во Турција или биле заболени од коронавирус во последните шест месеци, ќе можат да влезат во Турција без да покажат негативен тест за ПЦР.

Лицата кои не исполнуваат ниту еден од двата услови ќе можат да влезат или со негативен тест за PCR направен не подоцна од 72 часа пред летот или со брз тест на антиген направен не повеќе од 48 часа пред летот.

Условот за влез во Грција е да се пополни пропишана форма (PLF) најмалку 48 часа пред да влезете во Грција, негативен тест за PCR не постар од 72 часа или потврда на примени две дози на вакцина, 14 дена по втората доза на вакцина.

Исто така, при влегување, можно е да се приложи доказ за прележан вирус. Пред повеќе од два месеци и пред помалку од девет месеци.

Граѓаните на Македонија кои ќе се решат оваа година да одат на море до Албанија, не се обврзани да покажат PCR-тест на границата и нема да мора да одат во карантин.

Под претпоставка дека немаат соодветни симптоми кои можат да укажуваат на присуство на заразна болест, потребен е соодветен доказ за достапно сместување за време на престојот во Албанија за влез. Релевантен доказ може да биде потврда за резервација на сместување или потврда за плаќање на соодветно сместување.

Граѓаните кои ќе изберат да го поминат својот одмор во Египет, ќе влезат само со негативен тест за PCR, не постар од 72 часа. Децата до шест години се изземени од ова.

Странските граѓани кои доаѓаат на туристичка посета пополнуваат посебен медицински образец во кој треба да внесат одредени податоци. Исто така, потребно е патничко здравствено осигурување.

На лицата кои влегуваат во Словенија, кои се наоѓаат на црвената листа, им се доделува дневна изолација. Карантинот нема да се утврди ако некое лице на граничниот премин претстави негативен тест за PCR не постар од 48 часа, кој е извршен во една од земјите-членки на ЕУ или во Шенген-зоната.

Исто така е можно да се приложи потврда дека лицето се опоравило од ковид-19 без повеќе од шест месеци од почетокот на симптомите и сертификат за вакцинација што докажува дека поминале повеќе од седум дена од приемот на втората доза на вакцината. Вакцини се прифаќаат од сите производители.

Така да без никакви услови може да патувате само во Црна Гора и Албанија, без притоа да ви биде побаран ниту еден од документите.