Лука, момчето од село кое не сакаше да го напушти родното место се запиша на факлутет

  • By klaster1
  • јуни 26, 2021
  • 0
  • 1254 Прегледи

Цела Србија и пошироко зборуваа за младиот Лука , кој реши да остане на своето село и да обработува рурален имот. Лука Крепуjаревиќ од Семењево ја воодушеви нацијата бидејќи не се двоуми да се справи со сите обврски што ги има

Да биде вистински домаќин на 19 години, но и да биде одличен студент. Овој јуни заврши средно училисте и тој веќе се подготвува за прием на факултет, за кој верува дека ќе се запише без проблеми, бидејќи тој беше одличен студент сите овие години.

– Завршив економско училиште, насока царина. Одлучив да го продолжам тоа и да се запишам на факултетот за стручни студии во Нова Варош, област исто така поврзана со даноци и царина.

-Сакав да останам на село, па ќе патував на предавања и испити. Ке дадам се од себе да ги одработам сите тие обврски. Јас не го напуштам моето огниште, ќе бидам таму со мојата диплома – рече Лука за ,,РИНА,,

Бидејќи тој загреа многу срца со својот ентузијазам, ставови невообичаени за еден млад човек и неговата голема волја, за Лука многу се сменија работите.

– Имаше многу коментари. Додека некои ми се смееја, други ме поддржуваа. Сите беа ветер во мојот грб, и оние што ме караа и луѓето кои ми дадоа голема поддршка.

Добив стадо овци, условите се одлични бидејќи секоја овца на Златибор е субвенционирана, па сега имам одредена економска исплатливост – вели Лука.

Овој млад човек го загубил својот татко пред десет години, има сестра и мајка, а поради таж ни околности, тој е единствената машка глава во семејството.

Тој не ги изнев ери затоа што уште како многу млад човек се покажа како голем заштитник и работник во Смењево, каде од ден на ден се намалува популацијата.

– Јас ја молзам крава на мојот сосед секое утро затоа што тој повеќе не е во можност да ги работи тие рурални работи заради возраста.

Им цепам дрва на моите баби кога и да им требаат, тие ми го плетеа џемперот затоа и не сакаа пари да им земам. Како и да е, иако не ми треба пари многу бидејќи наследив од татко ми има пензија,

Истотака имам стипендија од училиште затоа што сум одличен ученик, сакам да ги засукам ракавите секогаш кога ќе ми треба и со тоа да заработам некои дополнителен динари.

Инвестирам во куќа на село, ги сменив вратите, прозорците, малку ја проширив просторијата. Планирам да изградам штала. Посакувам ако мојот покоен татко и баба можеа да ме видат, да се гордеат со мене – рече Лука.

За десет години, тој се гледа себеси како млад човек кој завршил факултет, оженет и со деца.

– Јас не сум осамен волк тука на село и сакам здраво и среќно семејство – вели овој млад и амбициозен човек со полн живот.