Летувањето тргнало удолу: Им откажале платена резервација, па спиеле во автомобил со децата

  • By klaster1
  • август 5, 2021
  • 0
  • 2752 Прегледи

На почетокот на годината, кога се имаше најави дека нема да има ништо од туристичката сезона, Хрватите -сопственици на сместувалишта на Јадранското Море, па ги намалија цените на ноќевањата.

Тие немаа идеја дека во август ќе бидат потребни повеќе кревети. И сега кога тоа е така, некои од нив одлучија да ги откажат резервациите за гостите кои се буквално пред нивната врата, бидејќи сега можат да добијат повеќе пари за продадени ноќи на почетокот на годината.

Овие денови, социјалните мрежи се полни со приказни за откажани резервации повеќе од кога било досега. Туристите масовно се жалат дека сопствениците на објектите или становите што ги изнајмиле ја откажале резервацијата ден -два пред патувањето, со чудни објаснувања.

Тие наведуваат дека откажале наводно поради смр тен случај, или дека во нивното сместување било констатирано, дека во него имало „лице со вирусот“, а некои дури и не понудиле објаснување, едноставно ќе откажат.

Туристите се наоѓаат на улица, а сопствениците одат во потрага по нови гости, што е прилично лесно бидејќи во моментов се пополнети речиси сите капацитети во попопуларните туристички зони на брегот.

Роберт Петковиќ е меѓу гостите што дошле деновиве. Тој вели дека неговиот хотел на Хвар ја откажал неговата резервација утрово.

– Еве еден хотел од Јелса кој ја откажа мојата резервација два дена пред моето пристигнување со чудно извинување: „поради ситуацијата со вирусот, ние сме трајно затворени”. и затоа мојата резервација е откажана.

– Секако дека сум непријатно изненаден бидејќи дознав два дена пред моето доаѓање, платив и билет за Јадролинија. Островот е полн, нема место.

– Ми се јави пријателка која има хотел на Хвар и таа се обидува да ми најде сместување. Ова е нечуено. Ги спасивме нашите хотелиери минатата година, и еве како сега ни се враќаат … – додаде несудениот турист на Хвар.

Судејќи според објавите на Фејсбук, нема недостаток на примери. Во групата „Сместување под кирија – соби, апартмани, вили, колиби …“, корисничката Наталија напиша дека бара стан бидејќи нејзиниот сопственик одеднаш откажал:

– Барам помош, изла жани сме, плативме аванс и сега ни велат дека немаме сместување!? Значи, барам стан за четворица возрасни, две шестгодишни деца и две бебиња.

Во групата „Апартмани, празници во Хрватска“ Ивана пишува:

– Поради ненадејното откажување на резервацијата за станот (за што резервацијата од 476 € беше уредно платена) од домаќинот, стан во околината на Задар од 4,8. до 11,8 за двајца.

Објавите се ретки:

– Имаме С.О.С. барање, резервираното сместување е откажано, три деца се во нашиот автомобил, така ја поминавме вечерта, ова досега мис е немаше случено.