Кога Ангела ќе каже со што се занимава никој не и верува, го остварува сонот за кој многумина сонуваат

  • By klaster2
  • март 12, 2022
  • 0
  • 213 Views

Малку е веројатно дека високите потпетици и планинско- брзинските трки би можеле да имаат нешто заедничко, ќе помислат повеќето.

Сепак, архитектката Ангела Кнежевиќ ги руши сите предрас уди. Таа е првата жена што вози планинско- брзински трки и веќе три сезони се натпреварува во категоријата „мал Н“.

Додека возењето зад воланот на Југот ја опушта, а возењето на трки е нешто што ја возбудува, мажите често не веруваат во тоа што таа го прави. Сепак, како што вели оваа Црногорка, тоа не и е гајле.

Но, ти возиш во штикли, но носиш штикли, но вие сте жена“. Обично не ми веруваат, изненадени се, не веруваат, а кога ќе им покажам фотографии или снимки, тогаш следи друго прашање.

Дали ова навистина си ти? Како ли успеваш во сето ова? И тогаш сфаќаат дека тоа навистина се случува“, изјави Ангела за ,,РТЦГ”

Ангела веќе три сезони се натпреварува во категоријата „мал Н“. Се вели дека се релаксира зад воланот на југот, а искуството на трката е тешко да се опише со зборови.

„Таков вид на адреналин што го чувствувам, не сум го никаде на друго место почуствувала, а кога ќе станеш за висник од адреналин, тоа е веќе друга лига“, вели таа.

Инаку Ангела дипломирала архитектура во Париз. Трките со автомобили и архитектурата, сепак, имаат една заедничка работа.

„За мене возењето и спортот се важни за да ми се расчистат мислите и на крајот да дојдам до идеја за нови градби и цртежи“, вели Ангела.

Иако Црна Гора е далеку од родова еднаквост, Ангела вели дека жените треба секојдневно да си ги поместуваат границите.

„Феминизмот не е во тоа дали јас можам да цепам дрва, дали возиш автомобили едноставно да се занимаваш со машки работи.

,, И мажот може да ја чисти куќата и да брише прашина но поентата на сето тоа е да биде еднаков во сите вредности на еден систем и животот воопшто истакна таа.

Смета дека ќе дојде денот кога спортот и работните места нема да ги делиме по пол, а дотогаш, кога и да има животна дилема, за Ангела издувен вентил ќе бидат трките.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *