И рекле дека малата Софија нема да го доживее својот втор роденден, а денес таа ја дуваше победничката роденденска свеќа

  • By klaster1
  • мај 27, 2021
  • 0
  • 1746 Прегледи

Софија Маркулјевиќ, слатко девојче чија болест минатата година го обедини цел реигон, вчера го прослави својот 2-ри роденден!

Таа ги дувна свеќите со мама и тато, а тато Стефан и мама Марија споделија фотографии од прославата.

Малата принцеза, која отиде на лекување со „Золгенсма“ во Лос Анџелес со дијагноза СМА тип 1, која едвај ја мдраше главата.

Сега позира на својата роденденска забава, облечена во бел фустан од тантела. Прогнозата за оваа болест беше дека таа нема да доживее втора година и успеа да ги надмине сите нево лји.

Да потсетиме, Софија Маркуjeевиќ е родена на 25.05.2019 година и во текот на првиот месец од животот изгледаше како сите здрави бебиња.

Сепак, во вториот месец, Софија престана да ги движи рацете. Педијатарот потоа ја упатил на невролошки преглед.

Благодарение на исклучителната експертиза на лекарот, на возраст од два и пол месеци, било утврдено дека станува збор за ретка, но крајно прогресивна и смр тоносна невромускулна болест – спинална мускулна атрофија тип I.

За да добие генетска терапија што ќе и го спаси животот, малата Соле мораше да собере неверојатни 2,4 милиони долари.

Цела регион се вклучи во нејзината борба за живот, а оваа убава девојка имала 15 месеци кога патувала по најскапиот лек на светот – Золгенсме, во САД.

Таа се врати пред еден месец, како девојка што може да седи, ротира, да разговара, да ги крева рацете и нозете, подготвена да ја продолжи својата борба, да се развива и да напредува.