И додека нејзините врснички можеби не се повеќе на овој свет, баба Бранка на 90 години вози Фиќо како во најдобрите години

  • By klaster1
  • јуни 22, 2021
  • 0
  • 1895 Прегледи

Стариот добар звук на моторот на Фиќо одекнуваше низ околината на Шумадија. Фановите на ,,Застава 750 ги возат своите миленици и ги посетија културно-историските знаменитости.

Производството на Застава 750 запре уште во 1985 година, но сепак има и такви кои му останаа верни на овој автомобил. Здружението на љубители на Фиќо организираше возење низ Шумадија.

– Фиќо е љубов, носталгија, професионална посветеност. После овие случувања со вирусот единствена желба ни беше да излеземе и да возиме – вели Слободан Батавесиќ, Здружение на љубители на Фиќо.

Учесниците на караванот со застава 750 ги посетија селата Страгари и Масложево, како и манастирите во тој дел на Шумадија. Домаќинот исто така беше голем љубител на олдтајмери.

– Ме врзува многу добри спомени во овој автомобил. Нема пречки со него и не ме оставил никаде – вели Радисав Радојковиќ Рака, домаќинот на овој фестивал.

Најстарата членка на Здружението на љубители на овој автомобил истакнува дека нејзиниот автомобил, кој беше прогласен за национална класа, се возел низ целиот свет.

– Сега имам 90 години, и цело време возам фиќо.. Ова е мојот трет од 82 година. години и верно ми служи – вели Бранка Гурковиќ од Свилајнац.

Иако е олдтајмер, фиќото е жива легенда меѓу автомобилите, и често привлекува внимание и многумина бараат да бидат фотографирани покрај него.

Тој се карактеризира со многу издржлива сколка и многу добра масина, која издржала на многу терени и на секакви услови и е докажан квалитет.