Иван појде пеш на пат долг 3500 километри до Ерусалим, овој подвиг има и хумана страна

  • By klaster1
  • јуни 26, 2021
  • 0
  • 2486 Прегледи

И покрај тоа што на повеќето луѓе им е тешко да отидат и до продавница во овие тропски горештини, Иван Младеновиќ ќе оди по пат долг околу 3.500 километри, од Шида до Ерусалим.

Тој се одлучи на овоа патесествие затоа што секогаш ги надминувал своите лични граници, но воедно и да помогне во лекувањето на неговиот деветгодишен сограѓанин Лазар, кој боле дува од аутизам.

„Овој пат беше голем предизвик за мене, тешко е. Температурата е екстре мно висока и ме фаќа и дожд, па затоа често трчам неколку километри за да најдам соодветно засолниште.

Имам цел и нема откажување. Секој мој чекор е наменет за заздравување на малиот Лазар, и затоа во сите делови што ги поминувам, апелирам луѓето да испратат ,,,971 на 3030,,

Интересно им е кога ќе ме видат, да ми пријдат и да разговараат со мене, и кога ќе дознаат за хуманитарната страна на оваа прошетка тие со задоволство одговараат.

Минатиот пат кога песачев, беа собрани околу 10.000 евра за закрепнување на едно дете. Моето срце беше полно “, рече Иван за ,,РИНА,,

На оваа долга, тешка патека, тој зеде лични предмети, шатор, полнач за телефон, храна и сето тоа го возеше пред него во импровизирана инвалидска количка.

Понекогаш патува 30 километри на ден, но сепак вели дека патува најдолго низ Србија затоа што има многу од оние кои го запираат, па го покануваат на ручек да ја поминат ноќта со нив. Честопати има и такви кои нудат да го пренесат на одредена локација, но тој категорично одбива.

„Тогаш сите мои принципи и одлуки би пропаднале. Секој чекор што го правам знам зошто го правам. Патувањето е долго, според некои први проценки, ќе ми требаат околу 120 дена да ја достигнам крајната точка, но не се предавам.

,,,Одев до Хиландар, го возев велосипед скоро целиот свет и пустината и овој предизвик е еден од најголемите за мене. Ги имам сите документи и потврдата за вакцинација, па ги минувам сите граници без никакви проблеми “, рече овој хуман човек.

Иван за време на своите патувања се сретнал со многу тешкотии и непредвидливи ситуации, но секогаш излегувал од нив како победник. Во својата младост, тој спортувал, јадел здраво, па затоа физичката спремност не претставува проблем.

„Постојано носам маици со долги ракави, за да не се изгорам. Количката во која се наоѓаат моите лични работи и вреќата за спиење, ја направив со еден пријател и не се тешки. Тоа беше најлесниот начин, бидејќи кога носев ранец на грб, тоа многу го забавуваше патувањето “, вели Иван.

Спие под отворено небо, каде наоѓа погодно место, но тоа е неговиот хотел не со пет, туку со 105 везди.

„Дефинитивно би одел на ова патување, но сакав и тоа да има хуманитарен карактер. Затоа, мојата цел е да слушнат што е можно повеќе луѓе, со цел да соберам пари за Лазар што побрзо.

,,За следната терапија му требаат уште 3,5 милиони динари, што би му го олеснило животот затоа што има многу тешка форма на аутизам.

,,Јас би бил најсреќен ако таа бројка се собере додека сè уште патувам. Но, не би се откажал повторно, би продолжил да песачам за друго дете “, рече Иван Младеновиќ.