Иако живее во сиромаштија порача: Не праќајте пари, со моите 10 прсти ќе сработам, ќе има за леб

  • By klaster1
  • мај 5, 2021
  • 0
  • 5695 Прегледи

Хамид Бабановиќ од Лубац кај Зеница со сопругата Едина и две малолетни деца живееле под бетонска плоча без струја, без доволно храна и се невработени.

Тој вели дека немал што да јаде пред осум месеци, но во меѓувреме тој целосно ги променил животите на него и неговото семејство.

Откако сторијата за него ја објави новинарот Сречко Штиповиќ на „Јутјуб“, ова семејство почнаа да добива помош од целиот свет. Ја завршија куќата, ја поврзаа струјата, купија трактор, крави, овци, изградија штала.

Хамид е среќен и задоволен што излегол од сиромаштијата, па донациите сè уште почнуваат да пристигнуваат. Хамид ги одби или ги врати на адресата на испраќачот.

Тој вели дека му е страв од Бог ако ги земе пари што повеќе не му се потребни, а со тие пари би можеле да им се помогне на другите луѓе на кои им се потребни.

Денес, Хамид работи две или три работи и заработува доволно за да го издржува своето семејство. Тој ги моли луѓето да не му праќаат повеќе пари затоа што не му се потребни. Неверојатно за БиХ, но вистинито.

На прашањето дали некогаш одмара кога ќе успее да стори тоа Бабановиќ одговара:

-Не мирувам, имам малку одмор пет-шест часа затоа што кога мажот ќе се одмори оди наназад, тој не успева, вие само одете напред кога правите нешто.

– не сакам да се одморам и да се ставам во ситуација кога немам што да јадам – ​​рече Бабановиќ.