Зоран ископал бунар: Само сакав да го наводнувам зеленчукот, а добив непроценливо богатство

  • By klaster2
  • март 14, 2022
  • 0
  • 282 Views

Производител на органска храна, Зоран Ристановиќ од Чачак, нашол вода со исклучителна PH вредност на својата фарма каде што произведува зеленчук, бушејќи бунар за да најде неколку тони вода за својот зеленчук.

Ристановиќ пронашол вода од околу 100 тони дневно на длабочина од 150 метри. За да биде работата уште поинтересна, сопственикот на земјиштето вели дека водата имала чуден вкус, па испратил примерок од вода на анализа во институтот во Крагуевац.

– Направени се основни анализи, а потоа и комплетни. Утврдено е дека се работи за исклучително квалитетна минерална вода, за што стручните лица од Институтот беа пријатно изненадени.

– Имено, водата содржи огромна PH вредност од 8,5, што е, на пример, најблиску до водата Пролом, која има PH 8,8 – изјави Ристановиќ за „Блиц“.

Меѓутоа, водата што ја нашол овој земјоделец има многу различни минерали, а како што ни објасни, бикарбонатниот состав е многу поголем од другите, а pH вредноста и бикарбонатниот состав се многу повисоки од популарните минерални води во Србија.

– Исто така, има ниска содржина на натриум, т.е. сол, и доволно калциум, магнезиум, калиум. Тоа значи дека може да се користи во неограничени количини

– И дека е исклучително корисна за здравјето поради бикарбонатот (скоро 600 mg/l) на органите за варење, желудникот, жолчката, бубрезите.

А поради огромната PH вредност има непроценливо богатство за здравјето на луѓето.Интересно е што во тој дел на Србија многу луѓе бушеле во потрага по вода, но немале среќа.

– Иднината на оваа исклучителна вода е во флаширање за да допре до што повеќе луѓе, бидејќи е исклучително корисна за здравјето.

– Би било навистина штета 100 тони вода да ми поминат длабоко под дворот, а да не ја искористам за здравјето на многумина.

– Во споредба со многу популарни води на светскиот пазар, овој тип на вода е далеку и многукратно подобар – вели Зоран Ристановиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *