Земјоделци за пример: Одгледуваат, а после четири години напорна работа доаѓа највредната награда

  • By klaster1
  • мај 29, 2021
  • 0
  • 1598 Прегледи

Семејството Мартиновиќ од Валакоњ близу Болјевци се занимава со производство на туја, рози и органски јагоди.

Иако навидум необична комбинација, бизнисот засега добро се одвива затоа што тие се едни од ретките земјоделци во нивната област кои одгледуваат украсни четинари за кои е потребно постојано внимание, а чекањето е три до четири години.

Сите членови на семејството Мартиновиќ напорно работат во стаклена градина, главата на семејството Витомир, сопругата на Слаѓана и двете деца.

„Почнавме полека да се размножуваме, тоа беше тежок пат, не знаевме како сè додека не се вклопиме“, вели тој, додавајќи дека за четинарите најважно е често да наводнуваат и да им одговара земјата.

„Потребно им е растреслива, лесна и обработливо земјиште“, нагласува тој и открива дека засадиле 6.000 растенија и планира да достигне од 10 до 20.000 единки.

Покрај тоа, тие садат јагоди.

“Нашето дете јаде од поле, без хемикалии и без прскање. Ние не миеме јагоди”, вели Слаѓана.

,,Стоката се пласира на пазарите низ регионот Тимок, а со цел понатамошен развој на семејниот бизнис, кој вклучува различно производство,

Тие засадија и рози, за кои беше избрана сончевата страна, заштитена од ветрот, според препораките на експерти и се многу посветени на тоа што го работат.