За Лидија нема срам од работа – иако така млада сепак вредна: Ора, поправа машини, вози трактор

  • By klaster1
  • мај 16, 2021
  • 0
  • 408 Прегледи

Лидија е невработена, па заработува за живот работејќи на сопствен имот, но и со други. Целото село ja познава по прекарот „Татина молња“, а најмногу по работата и способноста да го одржува целиот имот.

-Треба да работите и да заработите од нешто. Животот ме принуди да го сторам тоа, немам никој.

Јас преработувам малини, но тоа не е се. Цепам дрва, поправам машини, возам трактор … Јас работам не само за себе, туку и за другите – вели Лидија.

Покрај тоа што ракува со нив, Лидија е вешта и во поправка на машините. Кога ќе започне да се че дрва, може да изо стри моторна пила, и не и треба помош во тоа.

– Морам, не можам да исе чам дрва со иступена моторна пила. За зимата, сеч ев за мајка ми и мене. Имаме шума и ги влечам дрвата дома, се цепам и се редам долу – објаснува девојчето.

Покрај руралното работење, таа е страствен ло вџија, го наследила тоа од нејзиниот по коен татко.

– Наследив ор ужје од мојот покоен татко и сакам да одам на л ов. Знам сè за ор ужјето, чистам и знам сè што треба за неа- додава Лидија.

– Таа работи секаква работа, не се жали, и не ја дели работата на машка и женска, вложува многу труд, тоа го наследи од нејзиниот татко, вели бабата на Лидија.