Засадил посебно дрво и нема да плаќа за огрев во наредните 40 години – може да заработи дури до 50.000 евра

  • By klaster3
  • август 5, 2022
  • 0
  • 539 Views

Во последниве години, пауловнијата која потекнува од далечната Кина, поради брзиот раст кај нас станува се попопуларна, па нејзините високи дрвја можеме да ги видиме пред куќи, во дворови, на паркинзи.

Оние кои го засадија веруваат дека ова брзорастечко дрво, кое го добило името по ќерката на рускиот император Ана Павловна, има многу предности во однос на другите дрвја – меѓу другото, ако има добри услови за раст на дрвјата, по пет години ќе достигне висина и до 20 метри.

Неговата калориска вредност е поголема од јагленот, што го прави одличен за огревно дрво. Се користи за правење пелети и биоетанол поради неговата исклучително висока енергетска вредност.

Познат е и по својата исклучителна цврстина, нема јазли и е лесен за работа, лесно ја прифаќа бојата и е отпорен на влага, поради што нашол широка примена во производството на столарија, паркет, мебел и музички инструменти.

Делимир Гркиќ од Параќ го засадил ова кралско дрво на својата нива. Тој засадил 150 дрвја на шест ари и за три месеци речиси сите се високи по три метри, а дебелината е околу шест сантиметри.

„Се зголемува цената на огревното дрво затоа што се сечат шумите, а нема пошумување. За затоплување засадив дрвца пауловнија и како што гледам нема да заж алам.

Навистина многу брзо расте па подготвувам нови садници.Напролет ќе засадам уште 1.000 на 40 ари и на тој начин ќе му обезбедам огревно дрво на семејството во наредните три до четири децении“ вели Делимир.

„Можете добро да живеете од одгледувањето на ова брзорастечко дрво со потекло од Кина. Еден хектар за четири години може да донесе профит до 50.000 евра.

Почетната инвестиција е мала и може да заработите до 25 пати за околу седум години кога дрвото ќе достигне обем што треба да се продаде како тркалезно дрво“, вели Милорад Цветковиќ.

Исто така, пауловнијата е најголемиот производител на кислород (1,7 кг кислород на час), додека апсорбира многу високи количества на CO2, а нејзиното садење се препорачува во близина на градинки, училишта, како и во пренаселени и многу зафатени области на градот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.