Заработка и до 5000 евра на ден: Бизнис кој цвета, започна бербата, го работат и млади и стари

  • By klaster1
  • јуни 23, 2021
  • 0
  • 13704 Прегледи

Сезоната на печурките е на прагот и за многуима токму печурките се главен финансиски извор и со дуса го чекаат тој период.

После дождовите многумина веќе се по шумите со цел да ги наполнат своите торби, но потребно е пред да се започне со оваа работа да се има големо знаење и да се биде многу внимателен.

Бидејќи многу лесно може да се случи да измешате печурки за јадење со отр овни. Многу печурки имаат свои близнаци и не се разликуваат толку, па така може да се помесаат.

„Печурките се навистина специфично, многу интересен вид, голем број од нив се јадат, а најголемиот број се некако неутрални, не е отр овен,но не може ни да се јаде, но за жал има и такви што можеме да ги пробаме само еднаш .

Познатата лисичарка можеме да ја разликуваме претежно од според местото каде што се наоѓа, овие јастиви печурки најчесто се наоѓаат на земја, додека другата се појавува претежно на трупците, а тука секако има и морфолошки разлики “, вели Душко Брковиќ, професор на Земјоделскиот факултет во Чачак.

За да одите во шумата, важно е да понесете стап со кој ќе ги истерате влекачите. Во потрага по печурки, тоа започнува во зори, а  со знаење и трпеливост, берачите поминуваат неколку часа во шумата.

Она што може да ги збуни берачите е дека многу често, веднаш до јастивите, растат от ровни печурки кај луѓето наречени заводници.

„Ако берете печурки за прв пат и ако не сте сигурни во знаењето за овие растенија, секогаш носете некој поискусен, некој што веќе го сторил тоа.

-Можете да си помогнете со литература и слики, но најбезбедна опција е да не експериментирате самостојно. Се јадат лисичарките, врганот, и слично… знаеме како изгледаат и само ги береме.

– Слушнав дека многу луѓе се зат руле од печурки, но мора да се внимава во која шума одите да ги соберете, не можете да ги јадете сите “, нагласува Брковиќ.

За многуима ова е животна шанса односно годишно да се обезбедат. Љубителите на природата први одат во оваа авантура.

Експертите велат дека дури и некои печурки за јадење можат да станат опа сни за здравјето поради долгото стоење, па заборавете на пластичните кеси и чувајте ги само и исклучиво во дрвени корпи.

Бербата на тартуфи од друга страна, е нешто поразлична, а бидејќи нивната цена е висока, може да се случи на една добра берба да се заработи и 5000 евра