Започна бербата на синото злато, дневница и до 4 000 динари

  • By klaster1
  • јули 3, 2021
  • 0
  • 17849 Прегледи

Почнува сезоната на берење боровинки, за кои се потребни берачи секоја година. Предноста е во тоа што берењето на „сино злато“ може да биде добро платено.

Берењето на малина започна во голем број, чија берба оваа сезона може да се наплати околу 3.000 динари. Работниците се најпотребни во околината на Ивањица и Ариjе, места познати по нивното „црвено злато“.

На час, цената е околу 300 динари, а не може да се најдат берачи за помалку пари, бидејќи скокна и откупната цена на ова овошје. Сега изнесува 390 динари за килограм.

За берачите, боровинките цената може да биде и значително поголема, со оглед на последните случување, а и тоа што нема доволно работници.

Со оглед на скокот на цената на берење малини, во споредба со 2020 година, можеме да очекуваме дека цената за берење боровинки ќе се зголеми оваа сезона.

Минатата година берачите бараа околу 4.000 на ден. Поточно, самите одгледувачи им понудија толку многу. Според искуството на многумина, боровинките се деловни оставени внуци.

Потсетуваме дека сопствениците на овоштарници за берење малини, капини, јаболка и праски со години нудат дневна плата, која варира од 1.800 до 2.300 динари, но бројката сега е многу поголема.

Боровинките обично се собираат во период од шест до осум недели, бидејќи има рани, средни и доцни сорти. Сè повеќе луѓе се „фрлаат“ во бизнисот со боровинки затоа што е профитабилен.

Нивната главна предност во споредба со „црвеното злато“ е дека боровинки не се осетливо во споредба со малината која е поразлична.

Ова им ја олеснува работата многу на самите берачи, кои нема многу да се мачат и ќе заработуваат повеќе на час или ден.

Постојат познати насади со боровинки во Шумадија и Врњачка Бања. Важно е да се напомене дека се берат само зрели плодови, кои имаат сина боја. Добар берач може да собере до 40 кг боровинки за осум часа работа.