Животот во Германија станува се поскап – цените тоа јасно го покажуваат

  • By klaster1
  • мај 14, 2021
  • 0
  • 417 Прегледи

Горивата и греењето во Германија беа платени значително повеќе во април отколку една година порано, а натпросечниот раст на цените на енергијата ја поттикна инфлацијата во Германија на највисоко ниво во последните две години.

Федералното биро за статистика пресмета годишна стапка на инфлација од точно 2,0 проценти за месецот Април.

Последен пат толку висока стапка беше во април 2019 година. Од истекот на привременото намалување на ДДВ кон крајот на 2020 година, потрошувачките цени растат четврти месец по ред.

Инфлацијата главно се водеше од цените на енергијата (плус 7,9 проценти). Данокот на СО2 воведен на почетокот на годината и падот на цените на енергијата пред една година имаа влијание.

На почетокот на пандемијата во 2020 година, цените на суровата нафта паднаа поради малата побарувачка на светскиот пазар, пишува списанието ,,Феникс,,.

Исто така, бензинот е поскап отколку што беше скоро за две години. Литар Супер екстра во просек чинеше 1,478 и 1,484 евра, објави АДАК.

Последен пат горивото беше толку скап во јуни 2019 година. Од почетокот на 2021 година се должи данок од 25 евра по тон емитиран јаглерод диоксид (СО2), што се генерира од дизел, бензин, масло за греење и природен гас. Ова предизвикува зголемување на цените на парното и горивото.

Без да се земат предвид цените на енергијата, стапката на инфлација би била 1,4 проценти, без мазут и гориво само 1,2 проценти. Цените на храната исто така се зголемија, за 1,9 проценти во рок од една година. Потрошувачите мораа да плаќаат значително повеќе, меѓу другото.

За посета на фризер и за лична хигиена (плус 6,1 процент). Фризерите, козметичките салони или салоните за нокти се особено погодени од ограничувањата во бор бата против пандемијата на вирусот и имаат дополнителни трошоци поради хигиенските мерки.

Од март до април 2021 година, потрошувачките цени пораснаа вкупно 0,7 проценти. Според економистите, потрошувачките цени и годинава ќе растат и во Германија и во еврозоната. Директорката на ЕЦБ Изабел Шнабел шпекулира дека стапката во Германија наскоро би можела да надмине 3 проценти.