Живееја во влага и неизвесност, а сега изразот на лицат на малите Мануела, Славица, Славко и Драган говори се

  • By klaster2
  • јануари 14, 2022
  • 0
  • 73 Views

Тежок живот во стара и трошна куќа, влага на ѕидовите и неизвесност секој ден дали куќата ќе се урне утре – таков беше животот на семејството Мирковиќ

Една од највозбудливите приказни со кои екипата „Србизасрбе“ се соочи минатата година беше во селото Ламинци, општина Градишка, каде живееше семејството Мирковиќ составено од таткото Горан, мајката Милка и нивните четири деца: Мануела (10), Славица (8) , Славко (7) и Драган (5).

За жал, поради семејна не среќа која се случила, таткото моментално не живее со семејството и заминал да работи во странство. Тежок живот со нив делела и нивната баба Стоја. Реченицата на мајка Милка беше исполнета со липање:

– Посакувам само да имаме своја куќа, и тоа некаква, ова не се издржува повеќе, беа зборовите на оваа мајка кој беа доволен сигнал за реакција.

По плачот на ова семејство станавме свесни за важноста од што поскоро решавање на проблемите на ова семејство. Како што секоја тажна приказна има свој херој.

Во нашиот случај често повеќе од нив, плачот на ова семејство го сретна доброто срце на госпоѓата Финка Протуѓер, жена која е родум од Градишка.

А моментално живее во Кисељак и која несебично донираше имот и куќа на ова семејство, а со тоа и официјално ја отвори вратата за подобро утре за Мирковиќи, велат од организацијата

– Откако заедно со мајсторите ја видовме состојбата на куќата, а со договор на семејството, донесовме одлука куќата целосно да ја реновираме, оставајќи ги само темелите и надворешните ѕидови на куќата.

– Бидејќи куќата беше целосно нефункционална за живот на седумчлено семејство, неопходно беше да се урнат преградните ѕидови на приземјето и да се формира нов распоред на просториите во куќата, додаваат од организацијата.

Можеме да кажеме дека успеавме да изградиме комплетно нова куќа наменета за ова семејство, а само дел од работите што ги направивме беа изградба на нова плоча на куќата, бидејќи претходно не постоеше и изградба на нови ѕидови.

Во тој момент му се даде можност да биде подготвен да се всели и да функционира. Дополнително, поставивме нова столарија, надворешно и внатрешно, а внатрешноста на овој дом ја наполнивме со сосема нов мебел.

Два кревети на спрат со душеци, три плакари, две маси, две столчиња за компјутер, аголна гарнитура, комода, масичка за кафе , трпезариска маса, шест трпезариски столови и кујни), бела техника (шпорет на дрва, шпорет (електричен), машина за перење, фрижидер и правосмукалка) и на семејството му подаривме постелнина, јоргани и перници.

На крајот на краиштата, она што беше најважно за сите нас и моментот кој сите го чекавме, а со неизмерна среќа го дочекавме, секако беше моментот кога можевме официјално да ги отвориме вратите на новиот дом на Мирковиќ.

А сигурни сме дека од тој ден нивниот живот ќе биде само на нагорна патека, со оглед на тоа што им обезбедивме се што им е потребно во материјална смисла.

ФОТО: ,,Србизасрбе”

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *