Живеат како номади, немаат ниту канализација: Имавме контејнер и тој ни го земаа како да не постоиме

  • By klaster1
  • мај 17, 2021
  • 0
  • 416 Прегледи

Проблемите на жителите на Мала Босна близу Суботица се многубројни, а најтешко им е што вратите на селската амбуланта, која е санитарна, се затворени повеќе од една година.

Додека нивните писма и сметки често завршуваат горе во околните села. На само десетина километри оддалеченост од центарот на градот Суботица, жителите на Мала Босна не добиваат писма и нема кој да ги лекува.

– Нема лекар, тоа е најлошото – вели Ружа Брајков, жител на Мала Босна.

-Мизерно е да се живее, многу тешко, имав потреба да одам на лекар, но тука нема. Немаме пошта или брза помош – вели Јаков Тот, жител на Мала Босна.

Велат кој чека и ќе дочека, но скоро и да немаат надеж. Од локалната заедница, тие објаснуваат дека на сите врати што тропнале за да ги претстават своите проблеми се затворени подолго време, а луѓето кои живеат во ова село се повеќе се незадоволни.

– Најлошо е за старите лица кои се болни. Локалните жители се видливо незадоволни, пробуваме сè, но не добиваме никаков одговор – вели Винко Стантиќ, претседател на Советот на месната заедница од Мала Босна.

Порано имаше тука, се сеќавам, градинка, училиште, аптека … и денес велат дека живеат како номади. – Ние сме полоши од оние во планините – вели Руша Брајков, жител на Мала Босна.

И покрај тешкотиите, жителите на оваа населба се обидуваат да ја направат колку толку пристојно место за живеење. Заедно, тие го уредуваат селото и се залагаат, но дури и таа работа не им оди како што треба.

– Ни го зедоа контејнерот што ни служеше за фрлање отпад. Сега немаме ниту контејнер – вели Винко Стантиќ, претседател на Советот на локалната заедница од Мала Босна.

Тие би сакале велосипедска патека што ќе ги поврзува со соседните села, а гасоводот и канализацијата со децении остануваат само неостварени соништа.