Д-р. Радмило: Во септември ќе ни се наплати сè, реално е да очекуваме нова мутација на вирусот

  • By klaster1
  • јуни 24, 2021
  • 0
  • 3443 Прегледи

Епдемиолоската слика е во граници на нормалата и е под контрола, рестрикциите се намалија, се укина полицискиот час, и се олабавија мерките.

Бројките се минимални, вирусот во мирување, лугето ги разгледуваат можностите за летување, капење и релаксирање, во летниот период, после една година пауза, повторно се активни летните активности.

Но токму епидемилоската слика ка претрпи промени на крајот на август, почетокот на септември, особено по враќањето на луѓето од морето, смета проф. Д-р Радмило Јанковиќ, заменик директор на УЦЦ Ниш

„Дејствуваме во согласност со ситуацијата, големите спортски натпреварувања се актуелни, има многу гледачи на кошаркарски и фудбалски натпревари и сите спортски збиднувања.

,, Се чини дека Европа се отвори многу, без оглед дали е притисок од јавноста или желба да се вратам на стариот пат. „Не знам“, рече епидемиологот.

Тој смета дека падот на бројот на новоинфицирани лица насекаде на Стариот континент е изненадувачки и не може да трае вечно.

„Реално е да се очекува дека ќе имаме притисок од нова циркулација на вирусот во нашето население во целата клима, но и во цела Европа“, смета д-р Јанковиќ.

Тој вели дека сега е кри тично на јужната хемисфера, каде веќе е студено, а поголем број луѓе се во затворен простор.

„Колку е поголем интензитетот на вирусна инфекција и поголема е можноста за некои нови мутации со егзотични префикси“, најави тој.

Што се однесува до проценката за овие простори на есен, д-р Јанковиќ верува дека ќе се соочиме со пандемија на ков ид, но дека тој не знае со каков интензитет.

„Бевме вакцинирани во неверојатно мал број, не бевме фокусирани на млади луѓе … Повторно изгубивме време, затоа го чекаме септември“, заклучи тој и истакна дека овие олабавување ке се одразат на есен.