Др. Дарија: Не ни се пишува добро на есен

  • By klaster1
  • јуни 29, 2021
  • 0
  • 1455 Прегледи

Малиот број новозаразени со коронавирус во нашата земја и регионот е охрабрувачки, но единствениот начин да ја дочекаме есента спремни е да се вакцинираат во што поголем број, вели доктор Дарија Кисиќ Тепавчевиќ за ,,РТС,,

За прв пат од почетокот на епидемијата на коронавирус, нема многу заразени корисници и вработени во социјалните институции. Ова е резултат на професионална и посветена работа на вработените, но и вакцинација, која е најсеопфатна во овие институции, рече министерката Дарија Кисиќ Тепавчевиќ како гостин во Дневникот на РТС.

– Тоа беше одличен ден за целиот систем на социјална заштита, бидејќи тоа е најчувствителната група на корисници. Ова е, пред сè, резултат на експертиза и посветеност на вработените во социјалните институции.

– Покрај тоа, кога започна вакцинацијата на 24 декември, корисниците на социјални институции беа први на листата приоритети, а над 90 проценти од корисниците и над 85 проценти од вработените беа вакцинирани.

-Сега се претпоставува дека нема заразени лица, но тоа не падна од небото, туку голем успех, особено ако го погледнеме фактот дека институциите за социјална заштита сè уште се жаришта во Европа – истакна министерот Кисиќ Тепавчевиќ.

Вработените честопати не се соодветно наградени, па дури и признати како носители на ваков важен систем, а тоа е системот на социјална заштита.

– Затоа ќе се бориме да го подобриме нивниот статус, да се изедначиме со здравствените работници и планираме да изградиме нови институции за социјална заштита и нови вработувања – изјави министерот за труд и социјални работи.

Како епидемиолог, вели разбира дека луѓето се опуштија малку по тешките месеци што се зад нас, а убавото време е во прилог на тоа.

– Сосема е природно луѓето да се однесуваат порелаксирано поради намалена инфекција, но мора да бидеме свесни дека вирусот е сè уште присутен.

Она што жали е фактот што не сите ја искористија можноста за достапност на вакцината, и затоа апелирам до сите што сè уште не го сториле тоа, да одвојат време и да одат да се вакцинираат – апелира Кисиќ Тепавчевиќ.

Како што вели, есента обично влијае на ширење на респираторни инфекции и затоа е важно да се вакцинираат во што поголем број за да се забави растот на заразените.

Српскиот парламент неодамна усвои измени и дополнувања на законот за ПИО, кои се однесуваат на работници на кои им преостануваат уште пет или две години до пензионирањето.

– Прашањата од ПИО секогаш се предмет на реформи. Промените што се случија во блиското минато за некои беа болни, но таквата рационализација има смисла.

Промените беа особено значајни за потписниците на социјалната програма. Тоа е значителен број на корисници кои сега се законски регулирани, како и земјоделци, хонорарци, а критериумите за пензија не се променети – објасни министерот Кисиќ Тепавчевиќ.

Во моментов се подготвуваат многу регулативи – за работна пракса, социјално претприемништво, волонтирање и се одржа јавна дебата за регулативата што ќе ги регулира сезонските работни места.

– Кога станува збор за законот што се занимава со сезонски работници, особено во земјоделството и оние кои работат во сивата зона, на градежништво или од дома, сите релевантни групи се вклучени во пишувањето на нацрт-законот – рече министерот.

Најавени се рекордни температури, поради што треба да се избегнува престој на отворено во најтоплиот дел од денот, што важи и за вработените.

– За оние чија природа на работа е да работат на отворено, се препорачува да избегнуваат да работат на висина во најтоплиот дел од денот, за работодавците да обезбедат простории за одмор и освежување на работниците, почести паузи кога можат да соблечат заштитни одела и опрема – рече Дарија Кисиќ Тепавчевиќ.