Државна помош ќе добијат само газдите и работниците кои што ќе се вакцинираат – најави премиерот на Хрватска

  • By admin
  • јули 2, 2021
  • 0
  • 1075 Прегледи

Андреј Пленковиќ хрватскиот премиер вчера објави дека државната помош за компаниите во пандемијата ќе биде условена со вакцинирање на нивните сопственици и работници.

Имено, Пленковиќ рече дека ако владата обезбеди вакцина, тогаш би било фер сите да дадат мал придонес.

„Ако некој ќе ја искористи помошта за зачувување на работните места, тогаш би било добро да се вакцинира“, рече премиерот.

На прашањето на новинарите дали ова значи дека вакцинацијата ќе услови мерки за зачувување на работните места, Пленковиќ рече: „Да, ќе се обидеме да го направиме тоа така“.

 

Тој додаде дека за тоа ќе се создаде правна рамка.

„Мислам дека треба да ги поврземе двете работи. Не можеме да очекуваме да добиеме субвенции дури и без да дадеме минимален придонес за здравствената безбедност“, рече премиерот.

Очекува оваа негова изјава и најава наиде на бројни реакции, меѓу кои и од Здружението за глас на претприемачи.

„Она што го слушнавме денес од Пленковиќ за вакцинацијата, вистина, остана недоречено, но ние не гледаме модел на имплементација на тоа вакцинацијата да биде услов за поддршка на претприемачите, тоа е тешка диск риминација.

Па, ние веќе не живееме во ко мунизам, нема еднопартиски систем“, наведоа оттаму. Здружението силно се спротивставува на ова. Ова е уце на, не смее да помине во ова општество“, изјави Хрвоје Бујас шефот на Здружението за Индекс.хр

Истоимениот медиум побара став на оваа тема од Виктор Готовац, вонреден професор на Правниот факултет во Загреб од Катедрата за труд и социјално право.

„Сакам да започнам од почеток. Во принцип, мислам дека премиерот Пленковиќ е во право кога вели дека нема смисла да се наградуваат луѓето за вакцинирање. Не гледам причина за тоа.

Јас сум вакциниран и не гледам зошто јас како даночен обврзник би наградил некого што се спротивставува на вакцинацијата, бидејќи можеби смета дека потоа би се случиле абортирани деца или што и да е, јас веќе не сакам да навлегувам во нивните причини “, објаснува Готовац.

Тој додава дека се согласува со Пленковиќ и дека голема работа е што државата ја набавила вакцината и им ја нудела бесплатно на своите граѓани.

„Секој што сака ќе има можност да се вакцинира и со тоа да се заштити себеси, општеството како целина, а особено најранливите категории на луѓе“, вели Готовац.

Од друга страна, биз арно е кампањата за вакцинација да се спроведува со условување за субвенции, смета овој експерт за работни односи.