Драгица со тешко срце: Албанците не ми даваа ниту леб да си купам

  • By klaster1
  • јули 10, 2021
  • 0
  • 6337 Прегледи

Тешкотиите на Драгица Гашиќ, првата Србинка која реши да се врати во Ѓаковица откако беше избркана од огништето за време на конфли ктот во Косово и Метохија не престанува.

А според последните информации кој доаѓаат, сопственикот на блиската пекара им наредил на работниците да не и продаваат леб.

Кога не и беше дозволено да купи лебот, со неа беше и тимот на германското радио ,,Дојче веле,, кои беа изненадени од потегот на албанскиот трговец, па и рекоа дека цела Германија ќе дознае за тоа.

Гашиќ повтори дека никого не предизвикала, ниту некому му пречи, а се наоѓа во стан за кој ги поседува сите документи на агенцијата за недвижнини.

– Не сум направил ништо за да повредам некого и не ми е гајле дали некој се согласува со мојата одлука да живеам тука.

– Не се согласував со фактот дека морав да го избегнам на време, па никој не ме праша – посочува Драгица и додава дека Албанците често и тропаат и фрлаат со камења кон куќата и неможе да спие.

Според Драгица, министерот во владата на Косово, Горан Ракиќ и помогнал во набавката на мебел и бела техника. Но сега и недостасува брашно, квасец и сол.

Таа сеуште се соочува со голем број неугодности, имено ставила блиндирана врата, но државата ја казнила поради немање ,,соодветна документација” за вратата.

На прашањето дали се плаши и дали размислува да се откаже, таа одговори:

– Колку сум лу да, просто повеќе не се ни плашам

Пред три дена, локалните Албанци ги оштетиле гумите на автомобилот на нејзиниот пријател Вуксан Гојковиќ, кој повремено и доставуваше храна и други потреби.

– Бев во станот на Драгица, и го паркирав автомобилот пред зградата. Кога излегов, сфатив дека гумите се издупчени, а браникот беше свиен, брисачите извадени – објаснува Вуксан и додава дека овој инцидент нема да го обесхрабри да продолжи да и помага на Драгица.

Покрај петициите за забрана да си доаѓа дома и нападите врз неа и сите кои и помагаат, се појавија информации дека невладини организации кои се залагаат за нејзината безбедност и враќање во огништето се ,,Безбедната куќа на жените во Ѓаковица,, и Локалниот младински акциски совет,,

Кој е финансиски поддржан од Организација и соработка (ОБСЕ), чијашто главна задача е да помогне во враќањето на раселените лица.