Драган е слеп, но тој успешно поврзува струја, сервисира бела техника а има издадено и 5 книги

  • By klaster1
  • мај 26, 2021
  • 0
  • 239 Прегледи

И покрај фактот дека го изгубил видот пред неколку децении, љубопитноста и вештите раце на Драган Поповиќ му овозможија да биде водоводџија, електричар и сервисер за бела техника во неговиот дом.

Пензионираниот професор по музика Драган Поповиќ сече дрва, израбтува дрвени столици, и работи со земјоделие.

“Добрите мајстори ми велат почекај да завршиме, ќе ти објасниме сè, а оние што се лоши се лутат кога ќе ги прашам нешто. И тие ми велат – ме проверуваш. Не, учам, велам, “, вели Драган.

На имотот што коси, копа, мели. Тој засадува пченка и грав како што научил од неговите предци. “Еден грав, една пченка.

Се случува и понекогаш правам грешка, некој ме застапува и потоа ставам два зрна во едено место но тоа не е важно”, објаснува Драган.

Овој пензиониран професор по музика објави и пет книги со поезија и проза, а тој е инспириран од љубовта.

“Мојата светлина е моето мало девојче, мојата ластовичка, мојата непробојна љубов од младоста, мојата Славица. Успевам да видам сè низ нејзините очи”, вели Драган Поповиќ.

Славица и Драган животот ги разделил во 1972 година. Тие ја обновија својата љубов од пред две децении и велат дека сега во Луново Село конечно живеат како во рајот.

Со задоволство би се вратил на скокање со падобран, вели Драган. Музиката е негов избор, а тој го негува духот на традицијата преку оригинални народни песни, кои ги изведува на концерти во дует со Илија Марковиќ.