Драгана прави букети кој можат да се јадат, побарувачката се поголема

  • By klaster2
  • март 12, 2022
  • 0
  • 414 Views

Изработката на уникатни, убаво уредени и пред се за јадење букети е интересно хоби на една креативна жена од Панчево.

Ги прави најмногу од овошје и зеленчук, а нејзините сограѓани уживаат во нивниот изглед и вкус главно за време на празниците и специјалните пригоди за кои ги нарачуваат.

Драгана Јанковиќ од Панчево пред две години се заинтересирала за изработка на букети за јадење, па вложила труд и време да ја научи таа вештина, пишува „РТС“.

Како историчар на уметност по професија, не и било чудно да создаде нешто што бара чувство на убавина и хармонија. Таа вели дека секој букет е одраз на човекот кој го прави.

– Учам некои работи, како да врзувам и комбинирам со овошје и зеленчук, бои, хартија, пакување. Сето тоа има своја особина, но јас сум некој што создава вакви букети со помош на мојата фантазија – вели Драгана.

Изработува букети за родендени, празници, семејни веселби. Таа комбинира овошје и зеленчук со слатки и цвеќиња. Важно е кому се наменети, каков човек ги прима.

Прво прашувам кој е поводот. Дали е можеби слава, дали да однесе дома букет за семејството. Или тоа е за постар човек, кој можеби бил болен, па има многу витамини во себе. Или ако е девојка, тогаш правам со чоколади – приказна на Драган.

Во времето на короната често правела букети од јужно овошје, за нечие закрепнување. Нашите што живеат во странство го нарачуваат за членовите на семејствата што се овде.

А додека пак за мажите можам да кажам дека најбарани се солените букети, со сувомеснати производи и некои додатни пијалоци.

– Придружуван е со чварки, грозје, сирење, пиперки. На некои им се допаѓа луто, па покрај пиперките ставам и додатно лута сол.

На Драгана и е важно се да одржува свежо, сезонски актуелно, а ја знае и вештината на детална изработка. Таа повремено организира работилници, па жените кои сакаат да научат сè може да побараат помош од неа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *