Доколку одите на одмор во Грција внимавајте: Слаѓан продавал непостоечки апартмани

  • By klaster1
  • јули 28, 2021
  • 0
  • 12759 Прегледи

Во текот на оваа туристичка сезона, неколку туристи кои отидоа во Грција да го поминат својот одмор доживеаја голема непријатност кога сфатија дека се из мамени за сместување, односно дека платиле пари за непостоечки станови А извесен Слаѓан е виновен за се.

Човекот, за кој се верува дека е од Босна и Херцеговина, долго време се претставуваше на социјалните мрежи како сопственик на стан во Грција, кој го изнајмува по пристапни цени.

Тој побара од клиентите да ги платат парите однапред за да добијат посебна корист, да ги платат парите преку Western Union, што му одговараше – нема можност за враќање на парите.

По плаќањето, изма мникот ќе ги блокира „клиентите“, ќе го затвори профилот, потоа ќе креира нов и ќе продолжи со елаборираниот систем на ма мење луѓе кои бараа сместување.

Слаѓан имаше совршен систем – им испраќа на луѓето ла жен матичен број како гаранција, ветува лежалки и попусти за целосна исплата, и никој не им одолеа на убавите слики од сместувањето.

Измамата е откриена кога една жена го споделила своето искуство на Фејсбук страницата LivefromGreece.com, наменета за размена на искуства за летните одмори во Грција.

Нејзината намера била да спречи понатамошна из мама и да ги предупредува луѓето, но и да утврди колку семејства имале слично искуство.

Тогаш беше откриено дека повеќе луѓе биле искористени на ист начин, кога започнале да ги споделуваат своите приказни.

Измамникот на социјалната мрежа се претставил како Слаѓан, сопственик на стан во Пефкохори, а потоа и во Ханиоти, на страницата „Апартмани Грција“.

За името на сместувањето ги избра имињата на непостоечки вили. За одмор во траење од 10 дена, тој наплаќаше 45 евра на ден, додека за одмор пократок од 10 дена, цената на ден беше 50 евра.

Како негова реклама, тој користел слики од луксузни вили на Крит или станови во Хрватска, кои ги уредувал, ги приспособувал имињата и ја менувал локацијата.

На мапите не било можно да се најдат вилите кои тој ги изнајмува, бидејќи тие наводно биле опкружени со густа вегетација.

Тој им порачал на искористените дека е поевтино кога целата сума е уплатена на сметка и дека на тој начин добивате лежалки, како во хотелот, така и на приватната плажа во близина на хотелот, за кои обично се плаќа по 15 евра на ден .

Тој побарал парите да бидат исплатени преку услугата за испраќање пари, а на клиентите им ги проследувал потребните податоци, вклучувајќи го и матичниот број, што влева доверба кај заинтересираните.

Според разработениот систем на искористување, тој подоцна ја вртел играта и приказната. Кога ги добил парите, прво комуницирал нормално.

А потоа го намалувал контактот кога туристите почнаа да се распрашуваат за деталите за сместувањето, за конечно да ги блокираат целосно и да го сменат бројот.

Според искористените, босанскиот број што го користел исчезнал од Viber и WhatsApp, а страницата што се користи за рекламирање е деактивирана.

Сместувањето на сликите беше луксузно и убаво опремено, а цената за такво сместување и локација беше двојно помала од онаа што обично се плаќа.

Три лица кои беа из мамени на ист начин го споделија своето искуство со останатите клиенти, но се претпоставува дека бројот на изма мници е значително поголем.