Додека неговите врсници се на телефоните и видео игрите, тој својот дом го претворил во музеј и цело време свири

  • By klaster1
  • јули 1, 2021
  • 0
  • 343 Прегледи

Додека врсниците на Сава Нинковиќ (14) од Шабац го поминуваат на телефони и со видео игри тој е сосема спротивно. Тој ги сака изворните инструменти, свири цело време и ги негува обичаите, а за да ја зачува традицијата, еден дел од куќата го претвори во музеј.

Во периодот кога сè уште не знаел да чита и пишува, тој константно слусал епски песни и се заљубил многу во нив и тие му се омилени.

Од училишните обврски, тој се одмара со својата гусла а кога свири или пее, носи народна носија. Секое парче традиционална облека во неговиот музеј има своја приказна, пишува „РТС“.

Ова претставува српска носија од Црна Гора и Херцеговина и е подредена како српска тробојка, имам капа на главата што го претставува митот за Косово.

Црната претставува сожалување за Косово, црвената претставува кр в пролеана во Косово, пет златни нишки – пет века под Турци и четири стре ли – објаснува Сава Нинковиќ, ученикот од Шабац.

Најстариот објект во музејот на Сава Нинковиќ е железо загреано од 19 век. Печење кафе повеќе не се користи, но има важно место во неговата колекција.

– Се за заљубив во историјата и традицијата кога бев мал, а потоа во мене се разбуди желбата да го направам тој музеј, каде ќе ги спасам тие стари работи од заборав бидејќи секоја стара работа во мојот музеј има своја приказна.

– Мора да ја негуваме историјата, бидејќи без историја не знаеме кои сме, што сме, ниту од каде сме. Омилени предмети ми се овие носии, потковици, пегли, машинки, радио.

Постои интересна приказна за лебот на мојот дедо, кој го доби првото парче леб во вој ната, тој е зачуван до денес и не е разронен, тој е еден од моите омилени предмети, исто така и од мојата пра баба мојот елекот – вели Сава.

Сава Нинковиќ истотака е и одличен ученик, тој го претставува училистето на низа натпревари, и со својот глас е прочуен насекаде.

Најчесто наоѓал експонати кои се десет пати постари од него во селата Почер, ги добил на подарок или ги купил. Засега има околу илјада предмети во семејниот музеј.