Дневна заработка и до 100 евра, берачите не памтат ваква добра сезона

  • By klaster2
  • јуни 24, 2022
  • 0
  • 439 Views

Обилните дождови и не времето на некои им донесоа главоб олки, но има и такви кои задоволно ги тријат дланките поради обилните врнежи.

Ова се однесува за собирачите на печурки. Во шумите на околијата Моравица изобилуваат врган, лисичарки и другите јастиви печурки. Од јадливите, најценети се врганот. А сушен врган достигнува и до 2.500 денари.

Една од собирачите кој долги години се занимава со ова е Светлана Аџиќ (42) од Горњи Милановац, која за еден ден собрала 30 килограми првокласни печурки.

– Печурките годинава има во изобилство, поради честите дождови. Иако живеам со семејството во Горњи Милановац, секој викенд го поминуваме во село.

– Па, имав среќа, па тој викенд собрав повеќе од 30 килограми габи и морав да повикам помош за да ги однесам набраните печурки дома – вели Светлана Аџиќ.

– Пешачев неколку километри, но се исплатеше, здраво е да се биде во природа. Оставивме дел и за наши потреби бидејќи печурката е дел од нашето секојдневие.

– Дневно може да извадите и до 100 евра. На крајот од сезоната ги продаваме на големо, тогаш има и повеќе, но се зависи од моментот и колкава е побарувачката.

– Вчера се набрав околу 20 килограми, што не е којзнае колку. Не е та јна дека искусните берачи можат да соберат десетици, па дури и повеќе од 100 килограми дневно во зависност од тоа колку се подготвени за пешачење, вели Миленко

– Сушениот врган обично се продаваат кон крајот на летото или почетокот на есента, кога завршува сезоната на берба. Откупувачите во моментов плаќаат и до 5.000 динари за килограм прва класа сушен врган, додека втората класа е околу 2.500.

Практикувам да ја продавам целата количина одеднаш, наесен. Тоа ќе биде пристоен приход, а времето поминато во природа е бесценето – вели овој човек.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.