Деноноќно работи на село и заработува до 15.000 евра, но само едно нешто му недостасува

  • By klaster3
  • август 6, 2022
  • 0
  • 94 Views

Дека младите од село не сакаат да го напуштат огништето сведочи и приказната на 30-годишниот Касијан Тодоровиќ од селото Зарожје кај Бајина Башта.

Младиот фармер Тодоровиќ за Информер.рс раскажува како изгледа животот на село, зошто сака да остане во родниот град и што само му недостасува.

Триесетгодишниот Касијан живее во село на прекрасен имот со татко му Драгомир (55) и баба Стајка (70), а како што вели целото семејство живее од земјоделство и сточарство.

– Имаме сопствен зеленчук, мала фарма, друга фарма каде имаме 100 овци, две крави, прасица и сите заедно го одржуваме домаќинството – вели Касијан.

– Градот не ме интересира, никогаш не ме интересирал, нема што да правам таму, а ни немам време – гордо вели Касијан. На прашањето како изгледа неговиот работен ден, тој одговори:

– Станувам во 4 часот наутро, легнувам во 11 часот навечер. Штом ги отворам очите, одам во шталата затоа што не пијам кафе, ги молзам кравите, се грижам за коњот, ги посетувам овците, а потоа влегувам во малата куќарка и така натаму додека паѓа ноќ – вели соговорникот и додава:

Нема време за забава, како што вели, а единствениот одмор му е кога има слободни денови поради празници и во недела кога ништо не работат на нива.

– Ретко одам во град, на празници и кога треба да купам некоја намирница. Овде главно имаме се, а јас не сакам да одам, го сакам моето село – гордо вели Касијан. Домаќинството Тодоровиќ има 100 овци, имаат и голема нива со малини и кога се ќе се собере, не се жа лат.

Ако сезоната е добра, само од малините заработуваат и до 15.000 евра. Сепак, тој се пож али на една работа, за која вели дека е единствениот проблем што ги ма чи и другите.

– Планирам да се женам, но нема девојки. Никој од нив не сака да оди од град во село, останатите се веќе сите земени. Има некои момци овде што носеле девојки од Албанија, плаќале мирази и имаат среќни бракови, но јас не сакам така.

А оние кои нема да го платат миразот ја трпат истата болка како мене – истакнува Касијан. Иако живее и работи на село, овој млад човек активно ги користи социјалните мрежи преку кои се надева дека ќе запознае девојка за брак.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *