Демир поправа компјутери и телефони како од шега, но неможе да најде работа бидејќи е потполно слеп

  • By klaster1
  • мај 28, 2021
  • 0
  • 239 Прегледи

Демир Ајвази, млад сервисер од Беоцин, иако завршил англиски јазик, се занимава со поправка на компјутери и мобилни телефони, како и нивна продажба.

Овој самоук компјутерски експерт се обидува да го претвори своето хоби во вистинско занимање, бидејќи не може да најде вистинска работа поради неговиот инвалидитет.

– Како што првпат започнав да користам компјутер, во петто одделение од основно училиште, така се заљубив во нив и се занимавам со тоа и денес, вели Демир.

– Завршив англиски како алтернатива, инаку сакав да завршам компјутерски науки, но околностите беа како што беа – вели Демир за ,,РТВ,, кој е целосно слеп.

Она што го работи во моментов, го прави добро, и иако повеќето работи може да ги поправи сам дома, кога не може да се справи, колегите доаѓаат кај него.

И покрај фактот дека тој е успешен во својата работа, поради предрасудите кои сè уште преовладуваат во општество, тој не може да најде работа.

– Многу е тешко да се најде работа. Како личност со попреченост, во моментот кога ќе се појавиш некаде и ќе сфатат дека си лице со попреченост, веќе 50 проценти не си вработен.

-Верувам дека тоа најмногу се должи на недостаток на информации од луѓе, едноставно кога ќе видат лице со оштетен вид, мислат дека сме недоволно квалификувани – вели младиот човек.

Помеѓу желбите и можностите, тој додава дека ако сака да заврши работа во својата професија – тој би бил преведувач од англиски на српски јазик и обратно.

Како што вели Демир најверојатно ќе треба самостојно да си отвори свој сервис или приватна фирма а тој бизнис да го почне е многу скап, а подршка од државата нема.