Дедо Марко е 103 години и никогаш не се напил лек, а ја открива и тајната на долговечноста

  • By klaster1
  • мај 19, 2021
  • 0
  • 7519 Прегледи

Супер дедото денот започнува со читање весник, тој се жали дека слухот започнал да го издава и чека да се вакцинира против вирусот.

Марко Манојловиќ станува рано, околу 6 часот наутро. Го раскренува креветот, се облекува, се мие и се бричи. Чекајќи синот да му донесе појадок и весникот.

Роден е на 23 декември 1919 година во Србобран, Австро-Унгарија. Се школувал во Сента во Кралството на Србите, Хрватите и Словенците.

Завршил средно училиште во Кралството Југославија. Дипломирал градежништво во Сојузна народна Република Југославија. Се оженил во СФРЈ

Се усовршил во САД и работел во Обединетите нации. Како градежен инженер, тој ја изградил Воено-медицинската академија, бил полковник и докторирал медицина.

Тој бил првиот добитник на наградата Тесла во СФРЈ. Заштити дваесетина патенти, а последниот кога имаше 89 години!

Тој вели дека единственото нешто што го издвојува од другите луѓе е филтрираната вода. Имено, тој никогаш не спортувал и не гледал што јаде, бидејќи сака и слатки и месо. Сепак, со децении пие исклучиво филтрирана вода според патентот што го смислил.

– Никогаш не сум бил болен, немам оперирано, не земам лекови. Моите родители не беа толку долговечни, тие живееја до деветтата деценија. – вели дека Марко.

Дека Марко мисли дека тајната на долговечноста е во умерена количина.

– Никогаш не пушев, не пиев алк охол, не јадев премногу. Никогаш не се вознемирив. Имав прекрасна сопруга, добар син, имам внуци и правнуци. Имам сè што може да посака една личност во животот – вели Марко.

Тој се оженил со Милева на 8 декември 1949 година во Петтиот округ, а тоа е денес Стари Град на улицата Нушишева. Тие имале еден син во 1957 година – Владимир Манојловиќ, кој бил лекар специјалист во Ургентниот центар.

Владимир има син Филип, инженер како дедо му и ќерка Александра, постара медицинска сестра. Дека Марко е, всушност, прадедо, затоа што ги има Анастасија и Константин.

Иако тој никогаш не бил заинтересиран за политика и успеал да изгради кариера иако не станал член на КП, тој ги следи светските настани.

– Следам сè што се случува во врска со вирусот, им верувам на нашите експерти и би сакал да се вакцинирам со руска или кинеска вакцина, бидејќи тие се најдобри за мојата возраст.

-Ветија дека ќе ме вакцинираат деновиве и дека ќе дојдат кај мене. Мојот син е доктор и верувам во вакцината – заклучува дедо Марко.