Дедо Демир и на 85 години вози шлепер – и тоа до Русија без проблем

  • By klaster1
  • мај 13, 2021
  • 0
  • 1563 Прегледи

Демир Јоксимовиќ поминува повеќе од половина од својот живот на тркала, и иако има 85 години, тој сепак вози.

Тој не го пушта воланот од огромениот шлепер, безбедно возејќи од Белград до Урал и многу светски метрополи. Многу е веројатно дека тој е единствениот возач на камион во Србија кој е активен дури и откако ја преполови својата деветта деценија од животот.

„Првата работа ми беше во фабриката во Србобран, од 1963 година возам трактор во јавниот превоз, каде што превезувавме цвекло, пченка и пченица, имаше само тројца возачи со категорија Ф, јас бев еден од нив“.

,,15 тони на две приколки од Шабац преку Суботица и Панчево. До денес останав доследен на воланот, не ја сменив професијата и сакам да го правам тоа “, изјави Демир за ,,РИНА,,.

Меѓутоа, како што се менуваа времињата, Демир започна да патува по европските патишта, возејќи полн камион и не гледајќи колку километри мина, туку само низ кои патишта го држешел воланот во рацете.

“Со камион, освен за скандинавските земји, нема точка каде не сум бил. Од Ирак и Иран до Шпанија и Португалија. Можам да возам осум или девет часа на ден не ми претставува проблем.

,, Кога си на патот нон-стоп, има проблеми, дефекти нерешливи и ако сум многу стар, дури и ги менувам гумите. На почетокот знаев малку странски зборови што ми ја олеснуваа комуникацијата, но со текот на времето научив многу повеќе, сеуште добро ги зборувам тие “.

Генерациите научија од Дамир како да управуваат со шлепери, слушаа совети и го ук радоа занаетот. Денес тој е пример и на Драгиша Јовановиќ, кој тврди дека овој мајстор, иако е во деветтата деценија од животот, вреди за двајца.

“Досега, никогаш не стигнала ка зна на негово име, тој ги почитува прописите и ограничувањата и времето на возење, слободно можам да кажам – вреди за двајца, имав повеќе проблеми со помлади возачи отколку со стариот Демир.

,,Тешко е да се најде возач во денешно време многу млади возачи бараат работа и се молат на Бога да не ја најде “, вели Драгиша.

Ветеранот за возење, сепак, завршува ова лето

Многу возачи кои живеат со волан во рацете како Демир се навикнати да не можат да бидат на едно место, но овој светски патник има намера да стави крај на авантура со километражата и да ги стави клучевите во фиока.

“Ја продолжив мојата возачка дозвола двапати за две години, сега 1-ви јули е при крај и решив да ставам крај на мојата возачка кариера. Гледајќи наназад, поминав повеќе време зад воланот отколку со моето семејство.

,,Морав да направам да се живее од нешто, сега кога имаме сè, и куќата и дворот, семејството на внуката и правнуката, мислам дека не поминав толку години возејќи по големите метрополи без причина “, заклучува најстариот возач на камион во Србија.