Дарко дал отказ на работа и храбро покренал свој бизнис од кого сега го прехранува петчленото семејство

  • By klaster1
  • мај 15, 2021
  • 0
  • 485 Прегледи

Побарувачката за откуп на цреши од година во година станува се поголема, откупците бараат, а извозот е загарантиран. Цената се движи во нагорна линија.

Одгледувачот на цреши Дарко Мијовиќ од Аранѓеловац вели дека во околината на овој град одгледува цреши на три хектари и главно ги извезува во земјите на Европската унија.

Како што објаснува, оптималниот принос во една сезона е 20 тони по хектар, а продажната цена се искачува до две евра за килограм. Овој бизнис го започна со голема инвестиција, но сега има голема заработка и извоз во европските земји.

Црешите претставуваат голем и неискористен потенцијал, дури и на европскиот и светскиот пазар, вели Дарко.

– За основање на еден хектар потребни се инвестиции од 5.000 евра. Инвестициите по хектар се слични на трошоците за одгледување овошни насади. Цената на саден материјал од цреша е околу осум евра.

-Во новите системи за одгледување, цената на садниците е осум евра, така што на почетокот треба да се инвестираат минимум 6.000 евра.

Првичните инвестиции се многу големи, бидејќи црешите бараат внимание цела година, но сето тоа се исплати и целото мое семејство, кое брои пет члена, сега живее од тоа – вели Дарко.

За време на растот на овошјето, првиот род се очекува во четвртата година, што може да врати повеќе од 60 проценти од инвестицијата, така што културата ќе донесе профит во петтата година.

– Приносот се зголемува три до четири пати во однос на црешата што сега се одгледува. Една цреша го зголемува својот принос три до четири пати годишно. Оптималниот принос е 20 тони по хектар.

Кога сè ќе се додаде и одземе, резултатите се добри. Друга предност е што државата субвенционира 50 проценти од трошоците без ДДВ за саден материјал, системи за наводнување и механизација. Од државните субвенции, купив механизација – вели Дарко.

Дарко вели дека овој бизнис го започнал пред шест години, кога тој решил да се префрли од постојаната работа на овоштарството.

– Веднаш знаев дека треба да произведам што е можно поголеми и квалитетни цреши, кои добро се продаваат на европскиот пазар, бидејќи тие се екстра класа.

Јас не се правев паметен, но се консултирав со земјоделски експерти и други одгледувачи. Избрав добро познати видови, а тоа се реџина и кордија. Затоа сега имам принос од околу пет, шест, а понекогаш и седум килограми по дрво – вели Дарко.

Цената може да има некои осцилации, но генерално е стабилна, во споредба со другите плодови.

– За првата класа на цреши, важно е да ги миете рачно. Тука мора да се знае сè за кас трење, обновување, наводнување и заштита на инсекти. Треба да направите контроли и да видите дали нешто недостасува, дали не е направено правилно, дали треба да се смени – вели Дарко.

Има такви кои кога одгледува цреши на количество, додека тој се определи за квалитет, дури и ако родот на црешата е нешто помал, вели Дарко.

– Бидејќи извезувам во Германија, Холандија и Русија, гледам дека тоа се цреши подобри од другите и затоа ја одржуваат цената.

-Засега успеам во тоа и мислам дека тоа е клучот кога станува збор за заработката на долг рок. Со цреши, изгледот е многу важен.

-Сето тоа го научив во овие пет години, бидејќи навистина се зафатив со бизнисот и не го сметам за хоби, туку за обврска – објаснува Дарко.