Даниел и Јовица со свои рацe копаат вода за да се капат, единствена желба им се велосипеди

  • By klaster1
  • мај 28, 2021
  • 0
  • 397 Прегледи

Браќа и најдобри пријатели копаат вода со рацете и чуваат говеда секој ден. Иако во близина нема други деца, тие го сакаат своето село и го знаат секој камен. Единствено што им недостасува се три велосипеди.

Селото Гризиме се наоѓа во близина на Косовска Каменица, во источниот дел на Косово и Метохија, на десниот брег на Јужна Морава.

Сместено е на Гризимски поток и пред повеќе од сто години беше поделено на Горња и Донја махала. Се верува дека потекнува како место за одмор на патот помеѓу два манастира, Зан дана и Свети Марко.

Барајќи еден од локалното население кој ќе ни каже како живеат луѓето во Гризим, наидовме на Даниел и Јовица Миjковиќ. Две весели и живи момчиња кои играат во дворот и ги чуваат прасињата.

Кога ги видовме како копаат мал канал на ридот, помисливме дека тоа е дел од играта. Сепак, тие го прават ова барем неколку пати неделно за да ги поврзат водата за капење.

Даниел има 12, а Јовица 14 години. Пред две години го загубиле татко им, а во куќата има тринаесетмина. Тие сакаат да останат на својот имот и да ја обработуваат земјата.

Тие ги научија сите работи во домаќинството и веќе и помагаат на својата мајка и се грижат за семејството, велат од ,,Хуманитарна организација Косовско Поморавље,,

Тешко е да се замисли дека она што го нарекуваме секојдневие може да изгледа вака. Животот е огромен на ливадите и пасиштата, граничи со шума и во многу слаба комуникација со остатокот од светот.

Селата околу Косовска Каменица скоро и да не се смениле во изминатите 150 години. Иако има само неколку километри од центарот на населбата, низ нив нема пат, осветлување или постојан превоз.

Луѓето се повеќе ја напуштаат оваа област, скоро и да нема млади луѓе. Дури и по еден век поминати во ридовите на Каменица, некои бил принудени да се преселат засекогаш поради лошите услови.

Куќите се празни, претежно стари и трошни, домаќинствата се запуштени, а портите се долго заклучени и обраснати со трева.

Порано беа групирани по маала. Поголемиот дел од селото било под шума. Во него живееле главно Срби до 1999 година. Тогаш повеќето се принудени да го напуштат својот дом. Денес е доста пусто.

Единствениот начин да се оживее е да се инвестира во земјоделство и да се помогне на преостанатото население да ги задржи своите фарми.