Даниел и Ранко планинареле 1100 километри за да соберат 19.000 евра, но не за нив

  • By klaster1
  • мај 8, 2021
  • 0
  • 273 Прегледи

Планинарите Даниел Лончар и Ранко Драгичевиќ, на крајот од последната етапа од ридот Срш преку Конавле до Превлака, успешно ја завршија хуманитарната акција „1100 километри за 1100 терапии“.

Во подвигот собраа 142.700 куни или околу 19 илјади евра за здружение на деца со попреченост “ Брачки Пупољци “.

За време на нивниот потфат, Лончар и Драгичевиќ пешачеле 49 дена од Истра до Превлака, каде на крајот го освоиле 1234 метри високиот врв Св. Илија на ридот Сњејешница, највисокиот врв на округот Дубровник-Неретва и конечно обезбедиле средства за терапии за деца со попреченост во Брач.

-Тешко е со зборови да се опише како се чувствуваме бидејќи на патот од Истра до Превлака, емоциите го надминуваа целиот замор, глад и страв.

– Особено ја истакнуваме помошта на нашите „ангели од трага“, кои не снабдуваа со храна, пијалоци и сите други неопходности на одредени рути.

-“Им благодариме на сите членови на здружението” Брачки пупољци “кои постојано се борат за посветла иднина на нашите мали соселани”, рекоа Лончар и Драгичевиќ на крајот.

Тие посочија дека крајната цел на здружението „Брчки Пупољци“ е да го отвори Центарот за образование „Јурај Боначи“ на Брач. Центарот обучува врвен стручен персонал и има филијали во Сињ и Макарска.

Кои ги нудат потребните услуги на корисниците, како што се рана интервенција, советување и помош, индивидуална, групна и семејна психосоцијална поддршка и помош при вклучување во програмите за образование.

„1100 километри за 1100 терапии“ е хуманитарен и многу предизвикувачки алпинистички потфат на познатата планинарска патека „Виа Адриатика“, по која планинарите поминаа 14 планини, 12 реки, 2 езера, 18 заштитени подрачја, 7 окрузи и 52 општини.

За време на акцијата, граѓаните ги спонзорираа километрите што ги поминаа Лончар и Драгичевиќ и со тоа донираа средства на здружението „Брачки Пупољци“.

Здружението годишно организира просечно 3.200 часа бесплатни терапии за скоро 70 деца на Брач, а меѓу успесите на здружението е измената и дополнувањето на Законот во 2019 година.

Со кој на децата со попреченост од сите хрватски острови им се овозможува бесплатен фериботски превоз до копното терапии.