Дане на 15 години заминал во планина и чува овци: Мора некој да ги храни овие од градот

  • By klaster1
  • септември 16, 2021
  • 0
  • 1949 Прегледи

Дане Биорац е човек за пример, ниту тоа што треба да оди и 10 километри до најблиската продавница, како и оддалеченоста од неговите врсници и сите достпани работи не го одвратуваат од неговиот начин на живот.

Тој го живее својот сон и живот на планината Голија, каде што се пресели од својот семејна куќа кога имал 15 години.

Првите соседи му се оддалечени на половина час одење, додека некојпат се случува да не види луѓе и по 2-3 месеци, а животните се покрај него.

Исто така, тој не се двоумеше кога, и покрај инсистирањето на неговите родители, тој одби да се запише во средно училиште, каде што бил одличен ученик.

Наместо голем број пријатели и дневни забави, тој е придружуван од овци што ги чува на планина и два коња што му служат во практични работи.

Најблиската продавница е оддалечена 10 километри од неговата куќа “Имам два коња. Гледате, патот е лош, не можете да им пристапите на возилата, па ги користам за да носам се што ми треба: дрво, брашно, намирници”, вели Дане.

Додавајќи дека патувањето до продавницата трае побрзо во лето, за разлика од зимата кога условите се многу потешки а снегот е присутен во обемни количини.

“Кога е летно време, пристигнувам за два часа во една насока. Во зима, не можам да стигнам таму без четири или пет часа”, објасни Дане, додавајќи дека снегот може да достигне висина од 3 до 4 метри.

Неговото време главно минува со стадото во кое секоја овца има име, а меѓу нив се Малина, Звезда, Звонара, Гара, Калуша.

Струјата, како што рече, не е проблем за него и живее како што треба без неа и добро се снаоѓа, но Дане има проб лем со волци.

– Тие се доста присутни во овие краишта и представуваат опас ност кон моето стадо, јас на секаков начин гледам да ги одвратам.

– Животот овде е одличен мирен и не е стре сен, за разлика од градот и брзото темпо на живот, каде немаш време за одмор, додава Дане за ,,Курир рс,,