Грција ги отворил плажите: Посетителите мораат да почитуваат 4 правила

  • By klaster1
  • мај 8, 2021
  • 0
  • 377 Прегледи

Неполни три недели откако нашиот јужен сосед ги отвори границите за земјките членки од ЕУ, како и за државите ОАЕ, Овединетото Кралство, денес ги отвори и своите плажи.

Пред пет дена беа отворени кафулиња и ресторани – иако само во отворениот дел, но Грците едвај чекаа за тоа – немаше место за игла да падне во градината, што не може да се каже за плажите, бидејќи посетителите мораат да следат бројни правила.

Првото правило подразбира испраќање СМС на бројот 13033 со код 6 ако сакаат да резервираат лежалка на некоја од плажите.

Кога станува збор за мерките што се применуваат на плажите, тие значат дека растојанието помеѓу комплетите (чадори и две лежалки) мора да биде најмалку 4 метри.

Ова правило може да се прекрши само ако семејства со повеќе членови дојдат на плажа и престојуваат.

Вработените на плажа се должни да го дезинфицираат чадорите лежалките и масичките пред да им биде дозволено на новите гости да изнајмат чадор и лежалки.

Музиката е забранета во рестораните, а исто така не е дозволено и престој во баровите на плажата.

Доколку овие правила останат во сила дури и кога ќе започне туристичката сезона, повеќето македонски туристи ќе искусат нов вид летен одмор.

Сето тоа, сепак, не ги обесхрабри граѓаните на Грција да брзаат на добро чуваните плажи и да уживаат во пливање и сончање.