Го оставил Нов Зеланд за да се ожени со Весна – тука планира да остане цел живот, но не му се допаѓа една работа

  • By klaster1
  • мај 15, 2021
  • 0
  • 4871 Прегледи

Новозеланѓанецот Ендру Харе, кој речиси една деценија живее во Лесковац со својата сопруга и има српско државјанство, ја обожава Србија, неговите соседи, сограѓани.

Сепак, му пречи загадената околина. Затоа Ендру реши да ги преземе работите во свои раце.

Тој дошол во Лесковац со неговата сопруга Весна Шишиќ. Живее во Србија веќе 10 години. Тој е навикнат на луѓе, на директна и отворена врска, ужива во храната и едноставниот живот.

Но, тој не може да се навикне на загаденоста, лош став кон околината, отпад во дворот на зградата каде што играат деца. Поради тоа, Ендру секој ден ја чисти околината сам, додека соседите само го гледаат.

“Мислам дека правам добра работа поради чистата околина. Не можам да гледам деца како играат и ѓубре покрај нив. Пред 20, 30 години, слично беше и во Нов Зеланд.

,,Но, беа вложени многу пари и луѓето ја разбраа важноста на чистата животна средина. “И тука секој треба да чисти пред својот двор.

,,Ја сакам оваа земја, сега е мојот дом и не планирам да заминам од тука и ќе дадам се од себе да не ги пуштам децата играјќи во ѓубре “, вели Ендру.

Ендру и неговата сопруга често одат во Белград, но тој сака помали средини, па Лесковац одлично му одговара. Тој посочува дека градот би бил многу поубав и уреден доколку сите негови жители посветат поголемо внимание на неговиот изглед.

“Сè е убаво и јас и мојот сопруг сме многу задоволни, ние само се грижиме за децата за да им биде погодно да си играат во паркот, да се додаде лулашката и да се исчисти ѓубрето.

,,Ние одлучивме дека треба да ги земеме работите во свои раце, односно колички, лопати, ракавици и да го исчистиме овој простор помеѓу овие три згради”, вели Весна Шишиќ.

И додека соседите се прашуваат кој е одговорен за изгледот на дворот во кој живеат, дали инвеститорот што го изгради целиот блок или агенцијата задолжена за одржување на хигиената, Ендру продолжува да чисти секој ден.

Тој дава свој пример за тоа кога многумина треба да гледаат. Жителите на Лесковац можеа да научат многу од нивниот сограѓанин од Нов Зеланд, кој го сака Лесковац како да е роден тука.