Во Хрватска 2000 евра плата за келнери и готвачи, но тешко до работници, нема кој да работи

  • By klaster1
  • мај 18, 2021
  • 0
  • 9115 Прегледи

Летната сезона е пред самиот почеток, една од дестинациите каде што се собираат голем број турсити е и Хрватска, која во летната сезона се соочува со голеам побарувачка, но и недостиг на работници.

Се нуди најразлични работи од продавач па се до готвач.

Според нив, најголема заработка заработуваат келнерите и готвачите, чија плата е од 800 до 2.000 евра, а покрај тоа заработуваат и дополнителна плата од бакшиш.

Средношколци по дипломирањето одат на работа во Хрватска, но искусни угостители од сите балкански земји одат во Хрватска.

На огласи за вработување во Хрватска најчесто се бараат сезонски работници за плата од 2.000 евра, со вклучена дозвола за работа, сместување и храна.

“Бараме луѓе за сезонаска работа. Бараме скараџија. Почетната плата е 1.200 евра, ако останете во текот на сезоната, платата се зголемува на 1.500 до 2.000 евра.

Вработените имаат слободни денови, како и право на годишен одмор. „Од вас се очекува да имате минимум три години работно искуство“, стои на еден од огласите.

Хрватите не сакаат да работат

Недостаток на работници во Хрватска претежно има во угостителството, туризмот, градежништвото, сообраќајот, земјоделството, но и многу други активности, вели за МОНДО еден хрватски угостител.

„Ни недостигаат и доктори, стоматолози, фармацевти, возачи на камиони, … Сепак, во текот на сезоната, најзабележителен е недостатокот на келнери.

,,Сето ова се случува затоа што Хрватите заминуваат во Германија, Ирска, Австрија и многу други земји каде подобри условите.

Тие мислат дека имаат ниски плати и лоши услови во Хрватска, па затоа работат во туристички центри и на ски-центри, на езера, океански и речни крстосувачи. “, вели угостителот од Хрватски ,,МОНДО,, .

Ана Благојевиќ (23) од Пријепоjeе втората сезона ќе ја помине во Хрватска во Истра, каде работи во пицерија. Минатата година замина за прв пат отишла на забава, но и се допаднаа условите и заработката и останала.

“Мојата плата е околу 1.200 евра и имам дозвола за работа, што е многу важно за мене. Тие ми дадоа храна и сместување каде што имам цимер.

Ми платија прекувремено и сите тие се многу подобри услови отколку што можев да добијам во Белград , бидејќи немав искуство со работа во ресторан. Цело тоа лето го поминувам на море, што е исто така голема предност. Мислам дека и следното лето ќе го поминам тука “, изјави Ана за МОНДО.

„Сите ние имаме многу коректен однос овде и мислам дека повеќето домаќини се навикнати на нас, да знаеме дека ја спасиме нивната сезона на некој начин, исто како и луѓето од БиХ. Има многу од нас од Србија, Војводина на југ од земјата, работи во исти ресторани.

“Во моментов имам уште две девојчиња од нашата земја во мојот ресторан. Најдобри заработуваат се келнери и, се разбира, готвачи, кои имаат од 1.000 до 2.000 евра месечно плус бакшиш Единствено што смените се незгодни, затоа работиме до доцна во ноќта “, изјави Ана за МОНДО.

Повторно, има и такви кои мислат дека не е сè толку „светло“. Милан Марковиќ (41), како искусен угостител, вели дека дошол во Хрватска само затоа што во Белград немало работа за време на вирусот.

„Платата е поголема отколку во Србија, понекогаш двапати, но повторно мала кога ќе ги земете предвид тежината на работата и трошоците затоа што сте далеку од дома.

,,Покрај тоа, понекогаш работите 14 часа на ден, а имате еден слободен ден една недела. Немате право да отворите боледување ако сте странец.

,,Што во мојот случај беше многу незгодно затоа што имав здравствени проблеми и крајот морав да се иселам. Подобро, но тоа сигурно не е нешто со што би бил задоволен на долг рок “, вели Милан.