Брачниот пар Милица и Марко го напуштиле Њујорк и се вратиле во татковината да одгледуваат компир

  • By klaster1
  • мај 16, 2021
  • 0
  • 1027 Прегледи

Брачниот пар Милица (37) и Марко Јовановиќ (36) решија да се пробаат во одгледување сладок компир – батат.

Иако не знаат многу за земјоделството, тие веруваат дека тоа е начин да му остават работа на нивниот син на семејната земја во Јагодина.

Тие планираат овој зеленчук да го засадат на три хектари следната година, а на крајот на мај ќе започнат и со 7.000 садници. Тие очекуваат да заработат 5000 евра по жетвата во октомври.

Милица е од Кладово, а по средно училиште и економски студии во Америка и Грција, немала дилема дека сака да се врати во татковината.

Освен што цврсто планирала да се омажи за Србин, и тоа од Шумадија, и пречела осаменоста во милионскиот Њјуорк.

– Во Белград, каде работам една деценија, запознав човек од Шумадија од Јагодина, па желбата ми се исполни – раскажува Милица низ смеа.

– Марко е маркетинг менаџер, а јас сум ревизор, но ние цврсто одлучивме да започнеме бизнис во неговата татковина во околината на Јагодина. Вирусот промени многу планови, па се одлучивме на овој потег.

За време на мојот престој во Америка, често јадев сладок компир, познатиот сладок компир, боја од тиква, и решивме да го испробаме тука.

Тој потекнува од трпоските предели, слаткиот компир е повеќегодишно растение, но поради нашите зими, тој мора да се сади тука секоја година.

Потребна е влага само десет дена по садењето, па затоа не е потребно наводнување, туку само фолија што се поставува по дождот за да се задржи влагата. Се сади кон крајот на мај и се бере кон крајот на септември.

За да го подготват земјиштето за садење, тие купиле 700 садници, трактор, како и пченица што ја засадија на остатокот од полето и им платија на работниците, инвестираа околу 9000 евра. Тие планираат да аплицираат за грант за да купат поголем и посилен трактор.

– Родителите на мојот сопруг порано се занимаваа со земјоделство, па освен со земјиште, имаме и замрзнувачи, кои само ќе ги реновираме.

Тоа е важно за нас, бидејќи, како по правило, слатките компири достигнуваат најдобра цена кога ќе стојат некое време, околу Нова Година, ако не се пуштат во продажба веднаш по бербата – вели Милица. – Се добива 21 до 24 тони сладок компир по хектар. Едно расад дава од еден до три килограми.

За да откријат што им треба и како да започнат, ова семејство исконтактриало со Земјоделскиот факултет, но многу повеќе им помогнала компанија од Хрватска, која со години успешно го одгледува овој зеленчук.

– Има само неколку одгледувачи, а тие најмногу работат за извоз. Планираме да го поставиме за наш пазар и веќе имаме во принцип договорено пласман.

Ако сè оди добро со пробниот дел, ние ќе засадиме четири пати повеќе од следната година, а подоцна планираме да го прошириме бизнисот.