Бојана е вистински феномен, чита и пишува наопаку: Ми приоѓаат и ме прашуваат дали сум добра

  • By klaster1
  • мај 19, 2021
  • 0
  • 285 Прегледи

Кој и да влезе во канцеларијата на Бојана Јовановиќ од Ужице, која е вработена во градската администрација, ќе остане зачуден. Сликата на мониторот, тастатурата на компјутерот, телефонот и хартиите со кои работи се свртени наопаку.

-Кога започнав да работам во градската администрација, ми требаше програма за внесување податоци, која е во ,,Excel,,, а не знаевме како да го направиме тоа.

-Мојот колега, информатичар, ми го ротираше мониторот, ја свртев тастатурата и сега работам така, со мониторот ротиран за 180 степени – вели Бојана за „Прва“.

Причината за тоа е нејзината обратна перцепција, поради што се смета за медицински феномен.

– Кога првпат започнав да работам, започнав во канцеларијата, на проверка на документите и никој не беше рамнодушен. Некои ме искараа, мислеа дека изневерувам, некои се сликаа.

-МЕе снимаа, некои дури доаѓаа кај градоначалникот да ме тужат, тогаш тој веќе не знаеше што ќе направи човекот со мене и мораше да ме премести на друга работа – сведочеше Бојана .

Читањето и пишувањето се единствените работи што Бојана треба да ги направи погрешно, додека правилно ги гледа луѓето и просторот.

Лекарите ја советувале дека не би било паметно да се занимава со возење со автомобил, поради ориентацијата во вселената.

По сослушувањето, американските психолози и психијатри утврдиле дека Бојана не е болна, туку дека е медицински феномен и дека ништо не може да ја смени нејзината перцепција. Еден од нив упатил писмо до градската управа во Ужице, кое и понудило работа.

Двегодишниот син на Бојана исто така го држи телефонот наопаку кога го користи, сепак, сè уште не може со сигурност да се каже дали тој наследил обратна перцепција или само ја имитира неговата мајка.

Кога ќе земе нешто да напише, ако јас му го нацртам, тој исто така изгледа наопаку и црта наопаку како мене. Почнува да прави се што е во ред и тоа ме плаши, дека нема проблем како мене – вели Бојана.

Нејзиното „необично“ однесување привлекува внимание каде и да е, па нејзините сограѓани често и приоѓаат за да проверат за што станува збор.

– Во еден ресторан, кога, на пример, ќе заборавам и ќе свртам наопаку, келнерите се приближуваат: „Девојче, дали си добра“, тие ме предупредуваат и на телефон кога го држам наопаку.

Во паркот, кога го читав весникот, сто пати ми се случи да ми пријде некој да ме праша дали сум добро, бидејќи го држев весникот наопаку – заклучува Јовановиќ за „Прва“.